Batman (sarjakuvalehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Batman
Lepakko
Lehtityyppi Sarjakuvalehti
Julkaisija Ilta-Sanomat (lehdessä), Sanoma Magazines
Perustettu 1950 (Lepakko-sarjakuvalehti), 1966 (Batman-lehti)
Päätoimittaja Jyrki Hämäläinen
Sitoutuneisuus sitoutumaton
Kotikunta Helsinki
Kotimaa Suomi
Sivukoko B5
Ilmestymistiheys kuukausittain

Batman oli samannimisen sarjakuvahahmon, Batmanin, nimikkolehti Suomessa. Lehteä julkaistiin alun perin nimellä Lepakko. Lehteä julkaistiin vuosina 19661998, kun taas Lepakkoa julkaistiin alun perin Ilta-Sanomissa.

Alkuaika: Ilta-Sanomat julkaisijana (1945–1949)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman-sarjakuvan ensimmäinen suomalainen julkaisija oli tiettävästi Ilta-Sanomat. Se julkaisi Batmanin sanomalehtistrippejä 1.2.1945 – 31.10.1949 nimellä Lepakko. "Iltis" kahlasi läpi 12 tarinaa kaikkiaan 16 1940-luvulla piiretystä sanomalehti Batmanista. Näytteiden mukaan se julkaisi myös sunnuntaisarjoja mustavalkoisessa asussa. Ilta-sanomat ei esittänyt lainkaan koko Batman sarjan alkuun piirrettyjä esittelystrippejä. Ilta-Sanomat toi Batmanin Suomeen heti sodan jälkeen 1. joulukuuta 1945. Bruce Wayne (Batman) ja Dick Grayson (Robin) suomennettiin nimillä Ben Valpo ja Riku Reimas. 40-luvun sanomalehtisarjaa tehtiin Yhdysvalloissa 1943–1946 ja sen aloittivat Batmanin luojat Bob Kane sekä Bill Finger. Parhaat jaksot sijoittuivat kuitenkin sarjan keskivaiheille ja ovat Jack Burnleyn sekä Charles Parisin piirtämiä. Batmanin sanomalehtisarjassa konkretisoitui 40-luvun seikkailusarjakuvan film noirin ihailu: muutamat hahmot luotiin suoraan mustan elokuvan tähtien, kuten Lauren Bacallin, Humphrey Bogartin ja Peter Lorren valokuvien pohjalta. Myöhemmin näitä samoja strippejä on julkaissut suomeksi Lepakko-lehti vuonna 1950 sekä aamulehti vuosina 19901992. Koko sarja uudelleenjulkaistiin 1990-luvun alussa Kitchen Sinkin ja DC:n yhteisprojektina, neljänä hyvin toimitettuna englanninkielisenä kokoelmakirjana, joista yksi sisältää värilliset sunnuntaisarjat. Kirjat sisältävät myös erittäin tarkkoja tietoja Batmanin historiasta ja henkilöllisyydestä.

Lepakko-lehti (1950)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ensimmäinen Batmanlehti oli Lepakko jota julkaistiin ainakin 5 numeroa vuonna 1950. Varma tieto viidennestä numerosta tuli esille vasta vuonna 2001, joten tarkkaa lehtien lukumäärää ei ole tiedossa. Varsinainen Batman lehti Lepakkokaan ei vielä ollut, sillä pääosan muodostivat halvat seikkailu-, ja jännityskertomukset (seassa oli myös Agatha Christietä), sarjakuvien jäädessä vähemmistöön. Batmanin sanomalehtistrippejä lehti joka tapauksessa esitti 40-luvun Ilta-Sanomien aloittaman perinteen mukaisella Lepakko nimellä ja siitä sai Batman itsekin nimensä, ja nimikkolehden idea alkoi syttyä. Sarjan esittäminen aloitettiin alusta saakka eikä siis jatkettu esimerkiksi siitä, mihin Ilta-Sanomat oli Lepakko-strippinsä jättänyt edellisvuonna. Lepakko-lehtien kannessa oli pieni, lepakon muotoinen tunnuslogo jossa näkyi myös lehden hinta (30,-). Lehteä toimitti Helsingissä Walter Jokinen. Lepakot ovat tiettävästi varsinaista keräilijöiden herkkua, sikäli kun niitä onnistuu löytämään lainkaan. Muutamien harvojen varmasti havaittujen kappaleidenkin on epäilty olevan samoja keräilijältä toiselle kiertäviä lehtiä. Useat asiantuntevatkin antikvartiaatit ovat kieltäneet koskaan kuulleensa moisesta julkaisusta. Viimeisimmät hintanoteeraukset ovat sijoittuneet 100–200 euron kieppeille per lehti, ensimmäisestä numerosta varmasti enemmänkin. Batmanin kannalta lepakosta löytyy sanomalehtistrippien ohella yksi kiintoisa kurioteetti.