Batiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kahta intialaista naista kuvaava batiikkimaalaus

Batiikki (jaavaksi batik) on Indonesiasta peräisin oleva kankaiden värjäystekniikka. Siinä kangas värjätään vahavärjäysmenetelmällä tai solmujen avulla, josta kuvio kankaaseen syntyy. Solmubatiikki on suosittua Länsi-Afrikassa ja Intiassa. Afrikan batiikeissa on hyvin voimakkaita värejä ja kuviot ovat kooltaan isoja kun taas Intiassa kuviot ovat paljon pienempiä ja yksityiskohtaisempia. [1]

Solmubatikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solmubatikissa eli makaju-värjäyksessä[2] kangas tai vaatekappale solmitaan esimerkiksi käyttämällä kuminauhoja tai narua. Solmimisen jälkeen kangas värjätään. Väri ei imeydy solmukohtiin yhtä hyvin kuin solmimattomaan kankaaseen ja lopputuloksena on erilaisia abstrakteja kuvioita. Tuttu esimerkki solmubatiikista on hippien t-paita, jonka kuviona on monivärinen ympyrä. Solmubatiikkia on menetelmänä mahdotonta hallita täysin,kenen mukaan? ja jokainen värjäyskerta tuo mukanaan erilaisen lopputuloksen.

Vahabatikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteistä batiikin valmistusta.

Vahabatikissa kangas kuvioidaan ensin vahalla. Värjääjä voi käyttää siveltimiä tai todella pientä, varrellista kannua. Kangas peitetään mallin mukaan muotoillulla ohuella vahakerroksella. Kuvioinnin jälkeen kangas värjätään. Väri ei imeydy vahan peittämälle alueelle. Kun kangas on kuivunut, vaha poistetaan sulattamalla se käyttämällä esimerkiksi silitysrautaa.[2] Sula vaha imeytetään vaikkapa talouspaperiin. Kuvat voidaan tehdä monivärisiksi käyttämällä useita eri värjäyskertoja, joissa kullakin kerralla on peitetty ne alueet, joille ei haluta värin imeytyvän. Värjätessä vaha murtuu ja vahabatiikkivärjäämiselle tyypillistä onkin kuvioiden raidallisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niemistö, P. 2000. Askartelun pikkujättiläinen. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö.
  2. a b Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 88. WSOY, 1958.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.