Basilica Aemilia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Basilica Aemilian rauniot.
Basilica Aemilian ennallistuspiirros.

Basilica Aemilia on raunio Forum Romanumin alueella Roomassa. Basilica Aemilia rakennettiin 179 eaa. Sen toisena rakennuttaja oli konsuli Aemilius , josta basilika on saanut nimensä. Basilica Aemilia toimi oikeussalina ja kauppapaikkana. Se oli kaksikerroksinen ja 102 metriä pitkä. Tulipalo vahingoitti 200-luvulla jaa. rakennusta mittavasti, jolloin se entisöitiin alkuperäiseen ulkonäköönsä. Rooman ryöstön yhteydessä sattunut tulipalo aloitti basilikan raunioitumisen 400-luvulla.

Rakennuksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen Basilica Aemilian rakennuttivat konsulit M. Aemilius Lepidus ja Fulvius Nobilo vuonna 179 eaa. Basilica oli rakennettu paikalle, jossa oli ollut lihakauppiaiden ja rahanvaihtajien puoteja 400-luvulta eaa. alkaen. Se tuhoutui tulipalossa vuonna 14 jaa. Sitä ennen oli Julius Caesar osana rakennusprojektejaan kunnostuttanut basilikaa.[1]

Basilika rakennettiin uudelleen, mutta uusi rakennus paloi vuonna 22 jaa. Tämän jälkeen rakennettiin jälleen uusi basilika.[1]

Kolmannesta basilikasta tuli erittäin hieno rakennus. Se koristeltiin taideteoksilla ja sen pylväikkö edusti toscanalaista tyyliä. Taideteokset esittivät Rooman tasavallan historiallisia tapahtumia ja arkielämää. Sen pohjoissivulla oli luultavimmin sisäänkäynti joka oli koristeltu doorilaisilla pylväillä ja nautakarjaa esittävillä koristeilla. Sisätiloissa käytettiin tuhlailevasti marmoria.[2] Sisätilan pylväät veistettiin kuviollisesta marmorista, jota ei esiinny Italian alueella.

Augustuksen aikana sen eteen rakennettiin myöhemmin purettu porttirakennus. Se oli omistettu Augustuksen pojanpojille Gaiukselle ja Luciukselle.[1] Rakennuksen etuosassa oli pieniä myymälöitä ja sisätilojen suuressa hallissa pidettiin oikeudenkäyntejä ja liikemiehet pitivät kokouksiaan.

Kansainvaellusten aikana visigoottien kuningas Alarik hyökkäsi joukkoineen Roomaan vuonna 410. Gootit ryöstelivät kaupunkia ja ryöstelyn yhteydessä Basilica Aemilia syttyi tuleen.[2] Basilikan raunioissa on lattian jäännöksiä joissa on yhä jälkiä tulipalon yhteydessä sulaineista kolikoista. Tulipalossa tuhoutui basilikan puinen katto ja osa julkisivusta romahti.

Basilca Aemilia rakennettiin osittain uudelleen 420-luvulla. Sen lattiaa uudistettiin ja sen eteen rakennettiin graniittipylväikkö. Osa pylväistä nostettiin takaisin paikoilleen kaivausten yhteydessä. Lopullinen tuho rakennusta kohtasi vuoden 847 maanjäristyksessä. Romahtaneen rakennuksen kiviainesta käytettiin rakennusmateriaalina. Siitä oli vielä jonkin verran seiniä pystyssä aina 1480-luvulle asti, jonka jälkeen sen seinistä otettiin kiviä Palazzo Giraud Torlonian rakentamiseen.

Giuliano da Sangallon piirros Basilica Aemilian raunioista vuodelta 1480
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Del Maso, C.B. Rome of the Caesars, Bonechi-Edizioni, 1986, s. 17
  2. a b Del Maso, C.B. Rome of the Caesars, Bonechi-Edizioni, 1986, s. 17–20

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]