Bart Bok

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bart Jan Bok

Bart Jan Bok (syntyjään Bartholomeus Jan Bok, 28. huhtikuuta 1906 Hoorn, Alankomaat – 5. elokuuta 1983 Tucson, Arizona, Yhdysvallat) oli hollantilainen tähtitieteilijä. Hän oli hollantilaisen vääpelin Jan Bokin ja tämän vaimon Gesina Annetta née van der Leen vanhin poika. Hän opiskeli astronomiaa Leidenin and Groningenin yliopistoissa. 1929 hän sai stipendin Harvardin yliopiston observatorioon Massachusettsiin, Yhdysvaltoihin, jossa hän toimi astronomi Harlow Shapleyn alaisuudessa. Bok meni naimisiin New Yorkissa 9. syyskuuta 1929 tähtitieteilijän Priscilla Fairfieldin (1896–1975) kanssa, josta tuli myös hänen lähin tieteellinen yhteistyökumppaninsa. Tohtorin tutkinnon suorittamisen jälkeen Bok liittyi observatorion henkilökuntaan ja hänet nimettiin professoriksi vuonna 1947. Hän sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 1938, jolloin hän lyhensi etunimensä Bartiksi.[1]

Bokin tärkein tutkimuskohde oli Linnunradan rakenne. 1930-luvulla hän tutki tähtien jakautumista ja nopeutta galaksissa yrittääkseen määrittää sen rakenteen. Hänestä tuli auktoriteetti aiheesta, vaikka galaksin todellinen spiraalimuoto paljastettiin vasta 1950-luvulla. Priscillan kanssa hän kirjoitti teoksen The Milky Way (1941), joka tunnetaan laajalti yhtenä menestyneimmistä tähtitieteellisistä kirjoista. Hän tutki myös tähtienvälisen avaruuden pieniä tummia pilviä, jotka aiheuttavat tähtien valon imeytymistä, ja osoitti, että ne koostuvat kaasusta ja pölystä, jotka supistuvat muodostamaan tähtiä. Pilvet tunnetaan nykyään nimellä Bokin globulit.[2]

Tieteellisten saavutustensa lisäksi Bok oli erinomainen tähtitieteen opettaja ja aiheen popularisoija. Hän piti lukuisia julkisia luentoja, julkaisi artikkeleita sanoma- ja aikakauslehdissä sekä toimitti radiolähetyksiä. Hänestä tuli eräänlainen tähtitieteen julkinen ilme.

Vuonna 1966 Bok palasi vaimonsa kanssa Yhdysvaltoihin, missä hän oli Steward Observatoryn johtaja vuoteen 1970 asti ja lisäksi hän toimi tähtitieteen professorina Arizonan yliopistossa. Hän jäi eläkkeelle yliopistosta vuonna 1974. Bok sai lukuisia palkintoja tähtitieteen panoksistaan: hänet valittiin 1968 Yhdysvaltain kansalliseen tiedeakatemiaan ja palkittiin 1977 Astronomical Society of the Pacificin myöntämällä Catherine Wolfe Bruce -mitalilla. Hän toimi samaisen yhteisön hallituksen jäsenenä vuosina 1977-1980. Hän toimi Kansainvälisen tähtitieteellisen liiton varapresidenttinä 1970-1974 ja Amerikan tähtitieteellisen seuran presidenttinä 1972-1974.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peter Robertson: Cultural Advice. Canberra: National Centre of Biography, Australian National University. Teoksen verkkoversio (viitattu 7.9.2021).
  2. Karttunen, Hannu: Vanhin tiede – Tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin, s. 399–400. Helsinki: Ursa, 2003. ISBN 978-952-5329-26-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Milky Way — Bart J. Bok, Priscilla F. Bok | Harvard University Press
  • Homepage | American Astronomical Society (aas.org)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.