Barin pommitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Barin ilmahyökkäys oli Saksan ilmahyökkäys liittoutuneiden laivastoon toisessa maailmansodassa satamassa Barissa, Italiassa vuonna 1943. Pommitus oli Saksalle suuri menestys, josta hyökkäys saikin jälkikäteen nimityksen "Pieni Pearl Harbor".

Hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iltapäivällä 2. joulukuuta 1943 Luftwaffe -lentäjä yliluutnantti Werner Hahn suoritti tiedustelulennon Barin yllä Messerschmitt Me 210 -koneellaan. Luftwaffen komentaja kenraalimarsalkka Albert Kesselring antoi hyökkäyskäskyn hänen ilmatiedusteluraportin perusteella. Ilmahyökkäys alkoi klo 19.25. Kaksi 3000 metrin lentokorkeudella lentävää konetta pudottelivat valosoihtuja ja tutkanjumitussoihtuja. Laivasto aloitti ilmatorjuntatulituksen, aiheuttaen vain vähäisiä vahinkoja. Luftwaffen kenraalimarsalkka Wolfram von Richthofenin johtaman Luftflotte 2:n (eli Saksan toisen ilmalaivaston) 105 Junkers Ju-88 -pommikonetta hyökkäsivät yllätyksenä liittoutuneille, aiheuttaen nopealla ja tarkalla hyökkäyksellään raskaat tappiot, näin liittoutuneiden Italian operaatioiden materiaalihuoltoa suorittavan sataman toiminnan aina helmikuuhun asti lamaannuttaen. Nopea pommitus kaikkine hyökkäysaaltoineen kesti kaiken kaikkiaan vain noin 20 minuuttia.

Liittoutuneiden menetykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyökkäyksen yhteydessä ja seurauksena tuhoutui tai upposi 26 liittoutuneiden sotarahtialusta, yksi kuunari ja yksi aseistettu partiovene. Lisäksi hyökkäys vahingoitti tusinan muita aluksia.

Uponeet tai tuhoutuneet alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävästi vahingoittuneet alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinappikaasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberty-luokan sotarahtialus John Harvey sai useamman pommiosuman iskussa. Vaikka alus ei uponnut välittömästi, se syttyi palamaan. Aluksella oli salainen sinappikaasulasti osana rahtia. Miehistö ei ryhtynyt välittömästi pelastustoimiin, vaan yritti sammuttaa alukseen levinnyttä tulipaloa viime hetkeen asti. Urhoollisesti. Alus räjähti. Sinappikaasua levisi sataman ilmaan ja veteen.

Aluksen sotatavararahdin seassa oli perinteisen pommin näköiseksi muovattuja sinappikaasupommeja n. 2000 kpl, ne olivat tyyppiä M47A1, ja niissä oli n. 27 - 32 kg:n sinappikaasuannos / pommikärki. Barin liittoutuneiden lääkintämiehet ja upseerit eivät tienneet sinappikaasusta. Altistuneita ja haavoittuneita ei osattu hoitaa oikein, mistä syystä moni sataman vedestä pelastettu menehtyi tai sokeutui. Paikalle saapunut lääkäri (Dr. Stewart F. Alexander) sai kuitenkin selvitettyä potilastietojen ja kaatuneiden luettelon perusteella, että satamassa täytyi olla sinappikaasua ilmassa sekä vedessä. Hän antoi ohjeistuksen, että potilaat pitää hoitaa sinappikaasumyrkytystapauksina, mikä pelasti monen potilaan hengen. Sinappikaasuvuotoa ympäröi liittoutuneiden salailu, sillä se oli laiton ase kansainvälisen sotaoikeuden ja sotalain mukaan.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmahyökkäyksen jälkeen Barin satama suljettiin täysin kolmen viikon ajaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Air raid on Bari