Liberty-alus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
S/S John W. Brown on liberty-alus.

Liberty-alus oli Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikana rakennettu rahtilaivatyyppi. Kun Saksan sukellusvenease harvensi kauppalaivastoja tuhoisalla tavalla, havaittiin pian tarvittavan nopeasti rakennettavia suuria laivoja lisää.

Teollisuusmies Henry J. Kaiser keksi ajatuksen: hän suunnitteli muutamia aivan uusia tyyppejä, jotka olivat riisuttuja malleja silloin käytetyistä. Mullistavin uutuus oli se, että alukset valmistettiin standardiosina ja koottiin telakoilla hitsaamalla eikä niittaamalla kuten siihen asti. Tuloksena oli, että nopeimmat rakentamiset kestivät kymmenen päivää, kun normaalisti isoa rahtilaivaa rakennettiin noin neljä kuukautta.Tunnetuin näistä alustyypeistä oli 10 000 tonnin Liberty. Alustyyppi oli öljylämmitteinen ja vaati miehistöä 35 henkeä. Lisäksi aluksilla oli sota-aikana tykkimiehiä.

Uusi alustyyppi oli epämiellyttävä yllätys saksalaisille; Josef Goebbels kutsui niitä radiopuheissaan "Kaiserin ryömiviksi ruumisarkuiksi" ja väitti että Kriegsmarine upottaisi niitä nopeammin kuin uusia ehdittäisiin rakentamaan.

Asiantilahan oli varsin tarkkaan päin vastoin.

Aluksia nähtiin vielä vuosikymmenien ajan rauhanajan liikenteessä. Suomessa niitä oli kaksi, s/s Tranvik ja s/s Frostvik. Libertyjen ongelmana oli loppuun asti muita aluksia suurempi huoltotarve, koska niitä ei ollut suunniteltu alun pitäen pitkäaikaiseen käyttöön.

Libertyjä hiukan monipuolisempia Victory-luokan aluksia rakennettiin viimeisinä sotavuosina. Niitä rakennettiin Libertyistä poiketen myös moottorialuksina tai dieselöitiin sotavuosien jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]