Bargash bin Said

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bargash bin Said
Barghash bin Said of Zanzibar.jpg
Sansibarin sulttaani
1870–1888
Edeltäjä Majid bin Said
Seuraaja Khalifa bin Said
Henkilötiedot
Syntynyt 1833
Kuollut 1888
Sansibar

Bargash bin Said oli Sansibarin sulttaani vuosina 1870–1888. Valtakaudellaan hän levitti edeltäjiensä luomaa Sansibarilaista kauppaverkostoa, jonka kautta kulki esimerkiksi orjia, norsunluuta ja rahakasveja. Hänen valtakautensa loppupuolella Sansibar menetti mannermaan alueensa ja kaksi vuotta bin Saidin kuoleman jälkeen vuonna 1888 maasta tuli Yhdistyneen kuningaskunnan protektoraatti.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barghash bin Saidin rakennuttama vuonna 1883 valmistunut Beit al-Ajaib.[1]

Noin vuonna 1833 syntynyt Bargash oli Omanin sulttaani Said bin Sultanin poika, joka siirsi vuonna 1840 maansa pääkaupungin Sansibarille. Hänen isänsä kuollessa Oman jaettiin kahteen erilliseen osaan, jonka afrikkalaisista alueista muodostettiin Sansibarin sulttaanikunta sulttaaninaan Saidin toinen poika Majid bin Said. Bargash yritti estää Majidin valtaannousun, mutta tällä oli brittien konsulin tuki, ja Bargash karkotettiin Intian Mumbaihin. Bargash vietti Intiassa kaksi vuotta, jona aikana hän solmi myöhemmin tärkeitä yhteyksiä intialaisiin kauppiaihin ja sijoittajiin.[2]

Majid kuoli vuonna 1870, ja Bargashista tuli hänen seuraajansa. Valtakautensa alussa Bargash laajensi edeltäjiensä perustamaa kauppaverkostoa Itä-Afrikassa. Sansibarin kautta kulki norsunluuta, rahakasveja ja etenkin mausteneilikkaa. Sansibar harjoitti myös brittien vastustamaa orjakauppaa. Bargashia alkoivat kuitenkin uhata monet sisäiset ja ulkoiset uhat. Sansibaria tukikohtanaan pitäneet arabikauppiaat kuten Tippu Tip eivät halunneet olla sulttaanin poliittisen vallan alla, ja häntä vastustivat myös jotkin voimakkaat afrikkalaiset hallitsijat, kuten Mirambo. Suurin uhka tuli kuitenkin Euroopasta, jonka suurvallat alkoivat tavoitella itselleen alueita Afrikasta. Saksan keisarikunta oli tehnyt sopimuksia Itä-Afrikan heimopäälliköiden kanssa ja tavoitteli itselleen aluetta, josta tulisi myöhemmin Saksan Itä-Afrikka. Vuoteen 1885 mennessä Bargashin oli hylättävä vaatimuksensa Itä-Afrikan mannermaan suhteen, ja hän keskittyi sittemmin hallitsemaan Sansibarin saaria. Hän kuoli vuonna 1888. Vuonna 1890, kaksi vuotta hänen kuolemansa jälkeen, Sansibarista tuli Yhdistyneen kuningaskunnan protektoraatti.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kevin Shillington: Encyclopedia of African history, s. 1707–1717. Taylor & Francis Group, 2005. ISBN 1-57958-245-1. (englanniksi)
  2. a b R. Hunt Davis, Jr.: Encyclopedia of African History and Culture, s. 436–437. Volume IV. Facts on File. ISBN 0-8160-5199-2. (englanniksi)