Bananal

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Bananal (saari))
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bananal
Ilha do Bananal
Satelliittikuva Bananalin pohjoisosasta ja Araguaia-joen haaraumakohdasta.
Satelliittikuva Bananalin pohjoisosasta ja Araguaia-joen haaraumakohdasta.
Pinta-ala 19 162 [1] km²
Valtio
Valtio Brasilian lippu Brasilia
Alue Tocantinsin osavaltio

Bananal (port. Ilha do Bananal) on Brasiliassa, Tocantinsin osavaltion lounaisosassa sijaitseva saari. Se on muodostunut Araguaia-jokeen juoksevan veden mukanaan tuomasta aineksesta, ja siten haaroittanut joen kulkusuunnan. Bananal on 350 kilometriä pitkä ja 55 kilometriä leveä, ja siten todettu maailman suurimmaksi jokien ympäröimäksi saareksi.[2] Sen pinta-ala on noin 20 000 neliökilometriä,[2] mikä on esimerkiksi lähes kaksi kertaa Jamaikan ala.[3]

Suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bananalin saari on sekä luonnon- että kulttuurinsuojelualuetta. Sen pohjoinen kolmannes on määritelty Araguaian kansallispuistoksi, joka on suosittu kohde ekoturisteille.[4] Saaren muuta aluetta suojataan sen alkuperäiskansojen säilymisen vuoksi.

Asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka aikaisemmin Brasilian ei-syntyperäinen väki kansoitti Bananalia, nykypäivänä ainoastaan maan alkuperäisasukkaat asuvat siellä. Tutkitusti siellä asuu ainakin neljä erotettua heimoa, jotka elävät 16 aldeiassa eli kylässä.

Saarelle ei ole rakennettu siltaa lännenpuoleiselta Tocantinsin alueelta, eikä myöskään idästä, Mato Grosson osavaltiosta. Sen vuoksi melkein koko vuoden ajan sinne on mahdollista kulkea vain veneellä. Kuivakauden aikana (kesä-elokuu) vesi voi kuitenkin olla muutaman viikon ajan niin matalalla, että joen yli pääsee autolla. Saaren asutusalueiden tiet on tehty tarpeeksi leveiksi autoille, vaikka pääosin siellä liikutaan hevosilla, polkupyörillä tai jalkaisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 10 Most Remote Islands to Live on the Planet 13.7.2012. Policy Expert. Viitattu 8.8.2013. (englanniksi)
  2. a b Island Superlatives World Island Info. Viitattu 8.8.2013. (englanniksi)
  3. The World Factbook: Jamaica CIA. (englanniksi) Viitattu 8.8.2013.
  4. Bananal & Cantão Visit Palmas. Viitattu 8.8.2013. (englanniksi)