Baleaarienmeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baleaarienmeren sijainti kartalla. Kuvassa englanninkielisellä nimellä Balearic Sea.

Baleaarienmeri (kutsutaan myös nimellä Iberianmeri) on merialue, joka sijaitsee luoteisella Välimerellä Iberian niemimaan ja Baleaarien saariryhmän välissä. Mantereelta mereen laskevat Ebro- ja Júcar-joet.

Menorcan saaren ympärillä on pieniä merenlahtia. Ibizan ja Formenteran välinen alue on Unescon maailmanperintöluettelossa. Baleaarien seudulla on usein tuulista, joten tämän saariryhmän läheiset merialueet sopivat hyvin purjehdukseen. Baleaarienmerellä on käytössä kolme purjehdusreittiä. Yksi reitti kulkee Mallorcan ympäri, toinen Mallorcalta Ibizalle ja kolmas reitti kiertää ympäri sekä Mallorcan, Menorcan että Cabreran saaret. Baleaarienmeren rannoilla on useita purjevenesatamia suojaisilla paikoilla merenlahdissa. Nämä satamat suojaavat hyvin merituulilta kaikkina muina vuodenaikoina, mutta talvella asianlaita on huonompi. Etenkin Menorcan pohjoispuolella, missä talvisin puhaltaa Mistral-tuuli.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Baleaarit: Ihanteellinen aloitteleville merimiehille 18.10.2022. Yachting.com. Viitattu 13.4.2023.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.