Bahamantemppelipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bahamantemppelipuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Gentianales
Heimo: Oleanterikasvit Apocynaceae
Alaheimo: Rauvolfioideae
Suku: Temppelipuut Plumeria
Laji: obtusa
Kaksiosainen nimi

Plumeria obtusa
L.

Katso myös

  Bahamantemppelipuu Wikispeciesissä
  Bahamantemppelipuu Commonsissa

Bahamantemppelipuu (Plumeria obtusa) on oleanterikasvien (Apocynaceae) heimoon, temppelipuiden (Plumeria) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on pieni, pyöreälatvuksinen puu, joka kasvaa tavallisesti 3–4,5 metriä korkeaksi, mutta joskus lähes 8 m korkeaksi. Sen lehdet ovat enintään 20 cm pitkiä, muodoltaan vastapuikeita ja väriltään kiiltäväntummanvihreitä. Kukat ovat viisiterälehtisiä ja halkaisijaltaan noin 4 cm. Kukat ovat väriltään valkoisia, mutta niissä on keltainen keskusta. Kukat kasvavat rykelminä ja niitä esiintyy keväästä syksyyn. Voimakkaimmin bahamantemppelipuu kukkii yleensä heinä–elokuussa. Hedelmät ovat palkomaisia ja pituudeltaan noin 7–13 cm. Kasvatettuihin puihin muodostuu kuitenkin vain harvoin hedelmiä.

Bahamantemppelipuu on kotoisin Bahamalta sekä Isoilta Antilleilta, mutta sitä kasvatetaan laajalti ympäri tropiikkia eri puolilla maailmaa. Viileämmässä ilmastossa kasvia voi kasvattaa kasvatusastiassa pitäen kasveja talvet sisätiloissa. Kasvia voi lisätä helposti varsipistokkaista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI).: Plumeria obtusa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.5.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]