Boss of the Plains

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Baden-Powell (päähine))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hattu 1800-luvulta.

Boss of the Plains (BP) on brittiläisperäinen päähine. Hattu oli alun perin brittiläisen ratsuväkiupseerin hattu, jollaista käytettiin 1800-luvun loppupuolella.

Hattu on korkeakupuinen ja leveälierinen huopahattu, jonka kuvussa on neljä painallusta. Lieri on noin 20 cm tasaleveä. Hattuun kuuluu leukanauha.lähde?

Hatun kutsumanimi BP on aiheuttanut sekaannusta Partioliikkeen perustajasta Robert Baden-Powellin lempinimen B-P kanssa. Sekaannusta on lisännyt se, että Baden-Powell toi tämän tuntemansa sotilaspäähineen partioliikkeen käyttöön. Tunnetuin ja käytetyin kuva hänestä on muotokuva juuri tällainen hattu päässään. Hattu korvautui kuitenkin eri puolilla vähitellen kansallisilla päähineillä kuten venelakeilla ja bareteilla.

Yhdysvalloissa tätä hattua kutsutaan metsänvartijanhatuksi ja sitä käytetään runsaasti mm. poliisin ja metsänvartijoiden virkapuvuissa, joskin se on hiljalleen syrjäytymässä lippalakin tieltä. BP- hatusta on kehitetty myös muut Stetsonin hatut, joita näkee mm. Villin Lännen elokuvissa.

Suomessa tästä partiohattumallista luovuttiin sodan jälkeen.

Lisää aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yrjö Karilas: Pikku Jättiläinen, 16. painos, Helsinki 1944
  • Baden-Powell, Robert: Partiopojan kirja ;suomentanut Paula Koho; tekijän kuvittama. Helsinki, Partiokirja, 1995. ISBN 951-829-376-7 (nid.)