Azur Lane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Azur Lane (kiin. 碧蓝航线, Bìlán Hángxiàn) on kiinalaisten Shanghai Manjuun ja Xiamen Yongshin kehittämä mobiilipeli, joka julkaistiin 2017 iOS:lle ja Androidille. Englanninkielinen versio julkaistiin 2019.

Azur Lanesta on tuotettu Japanissa manga-tyyliset sarjakuvat Bisoku Zenshin! (jap. びそくぜんしんっ!, engl. Slow Ahead!) ja Queen's Orders (jap. クイーンズオーダーズ) ja animesarjat Azur Lane (engl. Azur Lane the Animation, 2019–2020) ja Azur Lane: Bisoku Zenshin! (2021) ja Azur Lane: Queen's Orders (2023) sekä Light novel -sarja.

Lisäksi samasta mediabrändistä on tehty Azur Lane Crosswave -peli PlayStation 4:lle ja Nintendo Switchille.

Pelillä on runsaasti yhteistyöprojekteja muiden julkaisijoiden kanssa ja esimerkiksi Hyperdimension Neptunia, Armored Trooper Votoms, SSSS.Gridman, SSSS.Dynazenon, Atelier, Dead or Alive, Kizuna AI ja Hololive -hahmoja on pelissä pelattavina hahmoina. Wargaming.netin World of Warships -pelissä on puolestaan kapteenihahmoja Azur Lanen ääninäyttelijöillä ja AL:een on lainattu WoWsista laivoja, jotka historiallisesti jäivät rakentamatta.

Juoni ja pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on selviä vaikutteita Kantai Collection -pelistä. Kuten KanCollessa hahmot ovat moe-hahmoisia toisen maailmansodan sotalaivoja.

Pääasiallinen osuus on sivuittain vieritettävä shoot ’em up, jonka lisäksi pelissä rakennetaan ja keräillään sotalaivoja muista osuuksista saatavilla resursseilla ja kehitetään tukikohtaa ja hankitaan hahmoille uusia vaatteita. Lisäksi pelissä on sivuttain skrollaavia tasohyppely-tyylisiä osuuksia ja visual novel -tyylistä jutustelua ja roolipelaamista eri hahmojen kanssa.

Pelissä oli sotilasliitto nimeltä Azur Lane, joka vastusti syvyyksien laivastoa, joka nimettiin seireeneiksi. Tähän kuuluivat Eagle Union (Yhdysvallat), Royal Navy (Iso-Britannia), Sakura Empire (Japani), Iron Blood (Saksa), Dragon Empery (Kiinan tasavalta), Northern Parliament (Neuvostoliitto), Iris Orthodoxy (Ranskan) ja Sardegna Empire (Italia). Myöhemmin Iron Blood, Sakura Empire ja Sardegna Empire muodostivat vastakkaisen "Crimson Axis" -liiton ja Iris Orthodoxy jakaantui Iris Libreen (Vapaa Ranska) ja Vichya Dominioniin (Vichyn Ranska).