Ayman Nour

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ayman Noor.jpg

Ayman Nour (s. 1964, Mansoura) on egyptiläinen poliitikko. Hän on Al Ghad -puolueen perustaja,[1] ja nykyisin Ghad El-Thawra -puolueen johtaja.

Nour aloitti poliittisen uransa Wafd-puolueen lehden toimittajana. Hän johti puolueen tutkimuslaitosta 1990–1995. Parlamentin alahuoneeseen hänet valittiin 1995 ja 2000. Hän erosi johtuen erimielisyyksistä puheenjohtaja Noaman Gomaan kanssa ja perusti al-Ghad-puolueen 2005.

Vuoden 2005 presidentinvaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noar haastoi Hosni Mubarakin presidentinvaaleissa vuonna 2005. Tämän takia hän joutui vankilaan viideksi vuodeksi. Hänet kuitenkin vapautettiin kolmen vuoden jälkeen. Syy tuomioon oli dokumenttiväärennys puolueen perustamisen aikoihin.[1]

Noar ei voi asettua ehdokkaaksi vaaleihin, koska lain mukaan pitää olla kulunut viisi vuotta alkuperäisen vankilatuomion päättymisestä, ennen kuin voi asettua poliittiseen virkaan.[1].

Al-Ghad-puolue hajosi kahteen osaan, joita johtivat Mousa Mostafa Mousa ja Ayman Nourin (nykyisin ex-) vaimo Gamila Ismail. Oikeus päätti Mousa Mostafa Mousan olevan puolueen laillinen johtaja, ja Ayman Nourin tukijat rekisteröivät uuden puolueen Ghad al-Thawra ("Vallankumouksen huomisen puolue") ja osallistuivat vuodenvaihteen 2011–2012 vaaleihin Egyptin demokraattisen allianssin listalla, jota hallitsee Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja oikeuspuolue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Anne Kauranen: Nouseeko joku heistä johtajaksi. Aamulehti, 2.2.2011, s. A04.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.