Axel Springer (yritys)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Axel Springer AG)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Axel Springer AG:n päämaja Berliinissä

Axel Springer AG on saksalainen, Berliinissä toimiva kustannusalan yritys. Yhtiön alkuperä ulottuu vuoteen 1946, jolloin brittiläiset joukot ryhtyivät julkaisemaan miehityssektorillaan Berliinissä uutta sanomalehteä nimeltä Die Welt.

Lehden osti vuonna 1953 saksalainen toimittaja Axel Springer, ja siitä on sittemmin kehittynyt Saksan suurin lehtitalo yli 150 sanoma- ja aikakauslehdellään, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Bild, Autobild sekä Berliner Morgenpost. Yritys toimii 27 maassa ja sillä on noin 11 000 työntekijää.

Axel Springer AG on kritisoinut Saksan vasemmistoa ja muslimitaustaisia siirtolaisia. Se tukee avoimesti Israelin valtiota. Axel Springer AG oli ainoa saksalainen kustannusyritys, joka vuoden 2005 vaaleissa kieltäytyi julkaisemasta vasemmiston vaalimainoksia.

Vaikka Springer-kustantamo sanoo olevansa puolueeton, se kuitenkin hyökkäsi 1960 ja 1970-luvuilla vasemmiston kimppuun ja 1990 ja 2000-luvulla muslimitaustaisten siirtolaisten kimppuun. Springerin perustaja Axel Springer oli CDU:n jäsen ja oikeistokonservatiivi.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960- ja 1970-luvuilla Springer sai vastaansa vasemmistolaisia nuorisojärjestöjä. Ensimmäinen arvostelija oli saksalainen vasemmistokirjailija Reinhard Lettau, joka vuonna 1968 arvosteli Springerin julkaisuja Berliinin vapaassa yliopistossa. Samana vuonna joukko vasemmisto-opiskelijoita saarsi Springerin kustantamon päämajan Berliinissä. Vuonna 1972 Baader-Meinhof ryhmä teki kuusi pommi-iskua Springerin Hampurin toimistoa vastaan (kolme pommia räjähti ja 17 ihmistä loukkaantui), ja vuonna 1975 Springerin Pariisin toimistossa räjähti pieni pommi.

Axel Springer perusti uudelleen niitä sanomalehtiä, jotka kansallissosialistit sulkivat 1930-luvulla. Springer ei muuttanut natsihallinnon aikana ulkomaille eikä hän myöskään joutunut keskitysleirille. Sodan jälkeen hän julkaisi Berliinin raunoillaselvennä pieniä kirjoituksia, joista syntyi Axel Springer Verlag.

Axel Springer AG:n toimitalo Hampurissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.