Avanti! (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avanti!
Ohjaaja Billy Wilder
Käsikirjoittaja Billy Wilder, I. A. L. Diamond
Perustuu Samuel A. Taylorin näytelmään Avanti
Tuottaja Billy Wilder
Säveltäjä Carlo Rustichelli
Kuvaaja Luigi Kuveiller
Leikkaaja Ralph E. Winters
Lavastaja Fernando Scarfiotti
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
  • Jalem Productions
  • Mirisch Production Company
  • Phalanx Productions
  • Produzioni Europee Associati
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta 1972, Suomessa 1974
Kesto 145 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Avanti! on Billy Wilderin ohjaama yhdysvaltalais-italialainen romanttinen komedia vuodelta 1972. Italian Ischian saarelle sijoittuvan elokuvan pääosia näyttelevät Jack Lemmon ja Juliet Mills. Näyttelijöiden joukossa nähdään myös suomalainen Kirsti Somersalo taiteilijanimellä Yanti Somer. Tarina perustuu Samuel A. Taylorin samannimiseen Broadway-näytelmään vuodelta 1968. Sen pohjalta käsikirjoituksen laativat Wilder ja hänen vakituinen kirjoituskumppaninsa I. A. L. Diamond.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Stressaantunut amerikkalaismiljonääri Wendell Armbruster nuorempi (Lemmon) saapuu Ischian saarelle noutamaan auto-onnettomuudessa kuolleen isänsä Armbruster vanhemman ruumista. Aikaa on vähän, sillä hautajaiset on määrä pitää Baltimoressa kolmen päivän kuluttua. Hotellissa mies kohtaa yllätyksekseen brittiläisen neiti Piggottin (Mills), joka sanoo olevansa kuolleen isän pitkäaikaisen rakastajattaren tytär ja tulleensa hautaamaan äitinsä rakastajansa viereen saarelle. Nainen kertoo äitinsä viettäneen vuosittain lomansa Ischialla amerikkalaismiljonäärin seurassa. Miljonäärin poika ei tiedä mitään tällaisesta, vaan on luullut isänsä tulevan Ischiaan vuosittain mutakylpyjen takia. Tilanne mutkistuu, kun molemmat ruumiit varastetaan ruumishuoneelta, mistä Wendell Armbruster epäilee aluksi neiti Piggottia. Tekijöiksi ilmoittautuvat pahamaineiset mustapörssin välittäjät, Trottan veljekset, jotka vaativat miljonäärin ruumiista kahden miljoonan Italian liiran lunnaita. Armbruster nuorempi saa apua Yhdysvaltain ulkoministeriön virkailijalta, joka yrittää nopeuttaa italialaisbyrokratiaa yhdessä hotellinjohtajan kanssa. Yhteisten ongelmien ja odottelun myötä tiukkapipoinen Wendell Armbruster nuorempi ja romanttinen neiti Piggott lähentyvät. Miespalvelija Bruno valokuvaa paria salaa heidän alastonuinnillaan ja yrittää kuvien avulla kiristää itselleen viisumia takaisin Yhdysvaltoihin, josta hänet on karkotettu. Brunon avopuoliso, raskaana oleva sisilialainen hotellisiivooja Anna suuttuu, tappaa Brunon ja katoaa. Lopulta järjestetään niin, että rakastavaiset haudataan Ischialle, mutta miespalvelija Brunon ruumis laitetaan sinkkiarkkuun esittämään Armbruster vanhempaa tämän hautajaisissa, ettei skandaali paljastuisi Yhdysvalloissa. Pikakuljetus lentoteitse järjestyy, kun vainaja nimitetään postuumisti diplomaatiksi.[1][2][3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jack Lemmon  Wendell Armbruster nuorempi  
 Juliet Mills   Pamela Piggott  
 Clive Revill   Carlo Carlucci, hotellinjohtaja  
 Edward Andrews   J.J. Blodgett, Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies Pariisista  
 Gianfranco Barra   Bruno, miespalvelija  
 Franco Angrisano   Arnoldo Trotta  
 Franco Acampora    Armando Trotta  
 Giselda Castrini   Anna, palvelijatar  
 Pippo Franco   Matarazzo  
 Janet Agren   sairaanhoitaja  
 Giacomo Rizzo   baarimikko  
 Antonino Faà di Bruno  vastaanottovirkailija  
 Raffaele Mottola  passivirkailija  
 Harry Ray  tohtori Fleischmann  
 Ty Hardin   Yhdysvaltain laivaston helikopteri pilotti  
 Yanti Somer  sairaanhoitaja  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin kokonaan Italiassa. Ulkokuvia tehtiin Ischian lisäksi Sorrentossa ja Caprilla sekä eri kohdissa Amalfin rannikkoa. Sisäkohtaukset lavastettiin ja kuvattiin Safa Palatino -studioilla Roomassa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Billy Wilder ei ollut myöhemmin täysin tyytyväinen Avantiin. Hänestä traagisen romanttiseen tarinaan tuli laitettua liikaa komiikkaa, ja elokuvasta tuli liian pitkä. Myös monet kriitikot pitivät 145 minuutin kestoa liiallisena, mutta kehuivat etenkin Juliet Millsin roolia neiti Piggottina.

Avanti! ei saanut Oscar-ehdokkuuksia, mutta Jack Lemmon palkittiin roolistaan Golden Globessa, jossa elokuva tuotti ehdokkuudet viidessä muussakin kategoriassa: paras musikaali- tai komediaelokuva, paras käsikirjoitus, paras naispääosa (Juliet Mills), paras ohjaus (Wilder) ja paras miessivuosa (Clive Revill).

Suomessa Avanti! sai ensi-iltansa vuonna 1974. Se sai 31 903 teatterikatsojaa ja tuli vuoden katsojatilastossa sijalle 70.[4] Suomen televisiokanavilla elokuva on esitetty 1984, 1988, 1999, 2001, 2011 ja 2012.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roger Ebert: Avanti! Roger Ebert.com. 1.1.1972. Viitattu 19.4.2018.
  2. Wade Sheeler: Avanti! Pretty Clever Films -blogi. Viitattu 19.4.2018.
  3. Avanti! (elokuva) Internet Movie Databasessa. (englanniksi), Plot Summaries, External Reviews.
  4. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1974 Elokuvauutiset. Viitattu 19.4.2018.
  5. Avanti! (elokuva) Elonet. , Esitystiedot. Viitattu 19.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Avanti!