Autun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autun
Perustiedot
Valtio:  Ranska
Région: Burgundi
Departementti: Saône-et-Loire
Pinta-ala: 61,52 km²
Asukasluku: 14 806[1](2006)
Asukastiheys: 240,7 as./km²
Kaupunginjohtaja: Rémy Rebeyrote
20012008
Kotisivu: [1]

Autun on ranskalainen kaupunki, joka sijaitsee Saône-et-Loiren departementissa Burgundin alueella. Kaupungin historia ulottuu roomalaisaikaan.

Kaupungin tunnuslause on "Roma celtica, soror et aemula Romae".

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autun sijaitsee Autunin altaaksi kutsutun laajan painuman laidalla. Pohjoisessa se rajoittuu sankkaan sekametsikköön ja etelässä vastassa on lehtipuumetsän peittämä tasanko.

Loire-jokeen laskevan Aarroux-joki kulkee jonkin matkaa kaupungin alueella. Kaupungin ilmasto on huomattavasti merellisempää kuin muualla Morvanin ylängön alueella. Vuosittaiseksi sademääräksi on mitattu 800 millimetriä 30 vuoden aikana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panorama kuva Autunin kaupungista

Autun on merkittävä historiallinen kaupunki. Tästä todisteena ovat useat antiikista ja keskiajasta kertovat jäänteet.

Autun, Rooman sisar ja kilpailija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelttiläis-roomalaisen ajan kaupunginmuureja
Autunin kelttiläis-roomalainen teatteri

Autunin kaupungin synty ajoittuu Rooman keisari Augustuksen aikakauteen eli noin vuosiin 27 eaa. ja 14. Kaupungin nimi oli tällöin Augustodunum ja sitä koristivat monumentit, jotka vielä tänäänkin osittain ovat kaupungin maineen taustalla. Aikakaudelta on kaupungissa nähtävissä:

  • Kuuden kilometrin mittainen puolustusmuuri, jossa on useita torneja. Muuri muodostaa neljäkkään jonka pita-ala on noin 200 hehtaaria. Muurissa on ollut neljä aukkoa, joista vain kolme on nykyisin jäljellä. Ne kukin päättyvät kahteen ristikkäin olevaan pääkatuun. Kadut kohtaavat toisena suorakulmassa ja ne ovat cardo maximus ja decumanus maximus.
  • Roomalainen teatteri, johon aikoinaan mahtui jopa 20 000 katsojaa, näin se oli katsojamäärältään läntisen Rooman valtakunnan suurin.
  • Amfiteatteri, joka nykyisin on hävinnyt, oli teatterin vieressä.
  • Kelttiläis-roomalaisen aikakauden kanava, joka rakennettiin Morvanin puiden sekä kaupungin areenan veden saamiseksi.
  • Saint-Andren ja Arrouxin portit, jotka ovat jäljellä neljästä aikoinaan olleesta porttirakennelmasta.
  • Januksen temppeli muurirakennelmien sisäpuolella.
  • Autun on yksi neljästä Ranskan "punaisesta kaupungista". Tällä nimellä kaupunkeja kutsutaan, koska niiden rakennuksissa käytettiin aina 300-luvulle saakka punaisen sävyistä kivimateriaalia.

Keskiaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autun vaakuna
Pyhän Lazaruksen katedraali Autunissa

Saraseenit hävittivät kaupungin kenraalinsa Ambizan johdolla 22. elokuuta 725 ja tämän hävityksen jälkeen vuonna 722 Kaarle Martel luovutti kaupungin Autunin kreivi Théodoric I:lle. Kuitenkin normannit hävittivät kaupungin uudelleen vuonna 888.

Tämän hävityksen jälkeen Autunin kreivikunta oli Burgundin herttuakunnan alaisuudessa. Keskiajan kuluessa kaupungista kehittyi merkittävä pyhiinvaellusten kohde. Sinne rakennettiin uusi katedraali, joskin tämä ensimmäinen Pyhälle Lazarukselle omistettu katedraali on tuhottu. Pyhiinvaelluksia kaupunkiin tehtiin, koska sinne tultiin kunnioittamaan pyhän Lazaruksen (Marseillen piispa) pyhäinjäännöksiä.

Vanhan hallinnon aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on 1700-luvulla perustettu lyseo, joka on merkittävä kaupungin historiassa, sillä Napoléon Bonaparte ja hänen veljensä Josef opiskelivat siellä.

Vuonna 1788 Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord nimitettiin Autunin piispaksi, ja tämän jälkeen tämä poliitikko ja kirkonmies esitti huomattavaa roolia eri hallitusten vallankäytön aikoina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 24. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]