Aution saaren unelma (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aution saaren unelma
Castaway
Aution saaren unelma (elokuva).jpg
Ohjaaja Nicholas Roeg
Käsikirjoittaja Lucy Irvine
Allan Scott
Tuottaja Rick McCallum
Säveltäjä Stanley Myers
Kuvaaja Harvey Harrison
Leikkaaja Tony Lawson
Pääosat Oliver Reed
Amanda Donohoe
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö United Artists
Ensi-ilta 1986
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Aution saaren unelma (engl. Castaway) on seikkailuelokuva vuodelta 1986. Se perustuu tositapahtumiin sekä Lucy Irvinen kirjoittamaan samannimiseen kirjaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Gerald Kingsland etsii lehti-ilmoituksen kautta "vaimoa" vuodeksi autiolle saarelle. Lucy huomaa ilmoituksen, vastaa siihen, ja löytää itsensä pian Uudesta-Seelannista kirkon alttarilta häntä huomattavasti vanhemman Geraldin kanssa. Australian laki ei nimittäin hyväksy, että naimaton pari muuttaa virallisesti asumaan heidän alueellaan sijaitsevalle saarelle. Lucy suostuu menemään vihille vastahakoisesti ainoastaan päästäkseen saarelle, mikä aiheuttaa myöhemmin eripuraa saarella.

Kaksikolle osoitettu saari, Tuin, sijaitsee Uuden-Guinean ja Australian välimaastossa, Torresinsalmella. Saari on trooppinen ja kaunis, mutta myös karu ja vaarallinen. Pariskunta taistelee jokapäiväisen ruuan ja juoman puutteen tuomaa voimattomuutta sekä sairauksia vastaan. Saarella myös tunteet kuumenevat molemmin puolin. Lucyyn oikeasti rakastunut Gerald tietää syyt, miksi Lucy on mennyt hänen kanssaan naimisiin, ja on tälle siitä vihainen, syyttäen petturuudesta. Sen sijaan Lucylla on eräänlainen rakkaussuhde saaren kanssa, mistä G on mustasukkainen.

Tilapäistä apua G:n ja Lucyn ruoka- ja terveysongelmiin saapuu, kun australialaiset Jason ja Rod poikkeavat saarella matkallaan, jonka tarkoituksena on tuottaa eräänlainen luontoseikkailudokumentti. He toimittavat Lucylle ja G:lle Australian hallituksen lähettämän väestönlaskentalomakkeen, sekä viettävät saarella pari päivää katamaraaninsa potkuriin tehtävien korjauksien vuoksi. G ei ole poikien vierailusta mielissään, kun hän huomaa millainen vaikutus heillä on Lucyyn seksuaalisesti. Lucy ja pojat lähtevät retkelle metsään, jossa Jason päätyy suutelemaan Lucya. Lucy myös avautuu pojille siitä, millainen G on, ja mitä hän vihaa hänessä eniten. Gerald puolestaan kuvittelee Lucyn harrastaneen seksiä poikien kanssa kyseisellä retkellä. Asiasta syntyy riitaa poikien lähdettyä Tuinilta.

Poikkeuksellisen kuuman kesän kuivimpana aikana kaksikko on kuolla ravinnonpuutteeseen karussa ympäristössä. Lucy myös pelkää olevansa raskaana, kuukautisten poisjäämisen takia, mikä kuitenkin myöhemmin osoittautuu johtuvaksi ravinnonpuutteesta. Apua saapuu jälleen, kun Torresinsalmen alkuasukas Ronald sattuu ilmaantuu saarelle. Hän ottaa kaksikon siipiensä suojiin, tuoden heille ruokaa, juomaa ja tupakkaa, mutta G:n mekaanikontaidot huomattuaan myös veneiden perämoottoreita, aggregaatteja ja muita saarelaisten koneita. Tämä ei ole Lucyn mieleen, sillä hänestä se tuhoaa alkuperäisen ajatuksen saariprojektista, jossa he olisivat tulleet jokseenkin omin avuin toimeen saarella. G alkaa myös käydä töissä naapurisaarilla, enimmäkseen Badulla, tekemässä töitä saarelaisten alkuasukkaille. Toisaalta hän haluaa saada elannon, toisaalta hän saa Badulta jotain, mitä ei saa Tuinilta. Hän alkaa vieraantua Tuinin elämänmenosta, ja päättääkin muuttaa Badulle heti vuoden tultua täyteen, sillä Lucyn lähdettyä takaisin Englantiin hänellä ei olisi enää syytä käydä Tunilla. Hän suostuu kuitenkin viettämään loppuvuoden Lucyn kanssa saarella käymättä muualla, kun Lucy rakastelee hänen kanssaan ensimmäistä kertaa koko vuoden aikana.

Kaksikon saariprojekti tulee päätökseen sadekauteen kuuluvan myrskyn jälkeen, joka tuhoaa saarella paljon heidän omaisuuttaan. G asettuu pysyvästi Badulle suunnitelmiensa mukaisesti, ja Lucy lähtee lentokoneella saarelta Englantiin, jossa hän kokee tunteenpurkauksen rakastamansa saaren yläpuolella, jouduttuaan jättämään sen taakse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen piti elokuvaa Roegin ohjaukseksi varsin pidättyvänä ja antoi sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.