Australiankääpiöpussiliitäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australiankääpiöpussiliitäjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Osaluokka: Pussieläimet Marsupialia
Lahko: Harvaetuhampaiset Diprotodontia
Alalahko: Phalangeriformes
Yläheimo: Petauroidea
Heimo: Pussiliitäjät Acrobatidae[2]
Suku: Pussiakrobaatit
Acrobates[3]
Desmarest, 1818
Laji: pygmaeus
Kaksiosainen nimi

Acrobates pygmaeus
(Shaw, 1793)

Australiankääpiöpussiliitäjän levinneisyys
Australiankääpiöpussiliitäjän levinneisyys
Katso myös

  Australiankääpiöpussiliitäjä Wikispeciesissä
  Australiankääpiöpussiliitäjä Commonsissa

Australiankääpiöpussiliitäjä[4][5] eli kääpiöpussiakrobaatti[3] (Acrobates pygmaeus) on Australiassa elävä maailman pienin liitävä nisäkäs. Sen häntä on pitkän höyhenen muotoinen, jonka perusteella se on saanut myös englanninkielisen nimensä (engl. Feathertail glider). Pienestä koostaan huolimatta australiankääpiöpussiliitäjä voi loikata ja liitää pitkiäkin matkoja puusta puuhun, aina 25 metriin asti.

Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lajin uudeksi suomenkieliseksi nimeksi on pussiakrobaatti.[4]

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australiankääpiöpussiliitäjä on hyvin pienikokoinen.

Kooltaan australiankääpiöpussiliitäjä on noin 65–80 mm pitkä ja painaa 10–14 grammaa. Kuten muillakin liitoeläimillä, tälläkin on liitopoimuksi kutsuttu ihokalvo etu- ja takajalkojen välillä. Se on paksumpi, kuin muilla pussieläimillä, mutta pienempi kooltaan; ihokalvo on vain kyynärpäistä polviin.

Selvin tuntomerkki on kuitenkin australiankääpiöpussiliitäjän häntä. Se on yhteensä suurin piirtein samanpituinen kuin eläimen vartalo, pää mukaan laskettuna. Häntä on ohut ja lähes karvaton lukuun ottamatta kahta hyvin näkyvää riviä pitkiä, tuuheita karvoja hännän molemmilla puolilla. Häntä näyttää suorana ollessaan kaksipuoliselta kammalta. Häntää australiankääpiöpussiliitäjä käyttää tarttumiseen sekä liidon ohjaukseen ja jarruttamiseen.

Turkki on muuten harmaa, mutta silmien ympärillä on tummat laikut ja korvien takana vaaleat laikut. Mahanpuoleinen karvoitus on hieman vaaleampaa harmaata. Australiankääpiöpussiliitäjän korvat ovat melko suuret ja pyöreät.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australiankääpiöpussiliitäjän luonnollinen elinympäristö on Australian itärannikko ja se on levinnyt Pohjois-Queenslandista Victoriaan.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokavalio koostuu medestä ja niveljalkaisista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dickman, C., McKenzie, N. & Menkhorst, P.: Acrobates pygmaeus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.10.2017. (englanniksi)
  2. Valste, Juha & Cajander, Veli-Risto: Maailman luonto: Nisäkkäät 1, s. 272. Espoo: Weilin+Göös, 1998. ISBN 951-35-6493-2.
  3. a b Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 3. Lepakot–Perhoset, s. 944. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01530-3.
  4. a b Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet 2008. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Viitattu 27.10.2017.
  5. Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 416, 464. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.