Australiankääpiöpussiliitäjä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Australiankääpiöpussiliitäjä
Beutelmaus brehm.png
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Synnyttävät nisäkkäät Theria
Osaluokka: Pussieläimet Metatheria
Lahko: Harvaetuhampaiset Diprotodontia
Alalahko: Phalangeriformes
Yläheimo: Petauroidea
Heimo: Pussiliitäjät Acrobatidae[2]
Suku: Acrobates
Desmarest, 1818
Laji: pygmaeus
Kaksiosainen nimi
Acrobates pygmaeus
(Shaw, 1793)
Levinneisyyskartta
Australiankääpiöpussiliitäjän levinneisyys
Australiankääpiöpussiliitäjän levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Australiankääpiöpussiliitäjä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Australiankääpiöpussiliitäjä Commonsissa

Australiankääpiöpussiliitäjä[3] (Acrobates pygmaeus) on Australiassa elävä maailman pienin liitävä nisäkäs. Sen häntä on pitkän höyhenen muotoinen, jonka perusteella se on saanut myös englanninkielisen nimensä (engl. Feathertail glider). Pienestä koostaan huolimatta australiankääpiöpussiliitäjä voi loikata ja liitää pitkiäkin matkoja puusta puuhun, aina 25 metriin asti.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australiankääpiöpussiliitäjä on hyvin pienikokoinen.

Kooltaan australiankääpiöpussiliitäjä on noin 65–80 mm pitkä ja painaa 10–14 grammaa. Kuten muillakin liitoeläimillä, tälläkin on liitopoimuksi kutsuttu ihokalvo etu- ja takajalkojen välillä. Se on paksumpi, kuin muilla pussieläimillä, mutta pienempi kooltaan; ihokalvo on vain kyynärpäistä polviin.

Selvin tuntomerkki on kuitenkin australiankääpiöpussiliitäjän häntä. Se on yhteensä suurin piirtein samanpituinen kuin eläimen vartalo, pää mukaan laskettuna. Häntä on ohut ja lähes karvaton lukuun ottamatta kahta hyvin näkyvää riviä pitkiä, tuuheita karvoja hännän molemmilla puolilla. Häntä näyttää suorana ollessaan kaksipuoliselta kammalta. Häntää australiankääpiöpussiliitäjä käyttää tarttumiseen sekä liidon ohjaukseen ja jarruttamiseen.

Turkki on muuten harmaa, mutta silmien ympärillä on tummat laikut ja korvien takana vaaleat laikut. Mahanpuoleinen karvoitus on hieman vaaleampaa harmaata. Australiankääpiöpussiliitäjän korvat ovat melko suuret ja pyöreät.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australiankääpiöpussiliitäjän luonnollinen elinympäristö on Australian itärannikko ja se on levinnyt Pohjois-Queenslandista Victoriaan.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokavalio koostuu medestä ja niveljalkaisista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dickman, C., McKenzie, N. & Menkhorst, P.: Acrobates pygmaeus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.8.2014. (englanniksi)
  2. Valste, Juha & Cajander, Veli-Risto: Maailman luonto: Nisäkkäät 1, s. 272. Espoo: Weilin+Göös, 1998. ISBN 951-35-6493-2.
  3. Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 416, 464. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.