Aulis Kärkkäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aulis Kärkkäinen (s. 1952 Kiuruvesi) on kiuruvetinen yrittäjä ja innovaattori, joka oman kertomansa mukaan on ollut palkkatyössä toisen palveluksessa yhden kesän 12-vuotiaana puun istutuksessa. Sieltä yrittäjäura 60-luvun toisella puoliskolla alkoi metsäsavotassa maataloustraktorilla puun korjuun parissa. 1970-luvulla urakointi kasvoi ripeästi nousten yhdeksi alueen merkittävimmistä puun korjaajista. Rinnalle perustettiin Iisalmen Traktorikone Oy, josta nopeasti kehittyi valtakunnallistakin mainetta niittänyt traktori-ja työkonekauppaan erikoistunut yritys.

Koneurakointiliike myytiin 1980 ja Traktorikone Oy 1985.

Veljensä Olavin kanssa hän perusti vuoden 1985 lopulla A&O Kärkkäinen nimisen yhtiön, jonka toimenkuvana oli erikoistuotteiden suunnittelu, valmistuttaminen ja markkinointi. Yksittäisistä tuotteista mainittakoon Kilpi-työkonepikakytkentälaite, Kilpi-pyöröpaalileikkuri ja Muppet-mäenlaskutyyny. Yhtiöllä on ollut kymmeniä patentteja.

Vuonna 2002 vihittiin käyttöön Iisalmessa Lunawood Oy[1], maailman suurin lämpöpuuta tuottava laitos, jonka Aulis ja Olavi perustivat Iisalmen Soinlahden lakkautettuun tiilitehtaaseen. Yhtiö kasvoi alkuvaikeuksien jälkeen ripeästi, ja nousi alan selväksi markkinajohtajaksi ja suunnan näyttäjäksi maailmassa.

Aulis oli Ernst & Youngin kansainvälisen kasvuyrityskilpailun Suomen finalisti 2009, jonka myötä ulkopuoliset tahot alkoivat kiinnostua yrityksestä, joka myytiin 2010 keväällä pääomasijoittaja Capman Oyj:lle[2]. Veljekset olivat 2000-luvun alussa pelastamassa Kiuruvedellä viisi vuosikymmentä toimineen sahan jatkumisen, jonka omistuksesta he luopuivat myös 2010 keväällä.

Aulis Kärkkäinen kehitti hengitysongelmien hoitoon tarkoitetun WellO2 hengitysterapialaitteen, joka tuli markkinoille 2016 lopulla[3][4][5][6]. Laite on kansainvälisesti patentoitu, ja WellO2 Oy on palkittu 2021 mm. Kauppalehden kasvuyrityksenä[7][8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]