Atomic Blonde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atomic Blonde
Ohjaaja David Leitch
Käsikirjoittaja Kurt Johnstad
Perustuu Anthony Johnstonin ja Sam Hartin sarjakuvaan
The Coldest City
Tuottaja
  • Charlize Theron
  • Beth Kono
  • A. J. Dix
  • Kelly McCormick
  • Eric Gitter
  • Peter Schwerin
Säveltäjä Tyler Bates
Kuvaaja Jonathan Sela
Leikkaaja Elísabet Ronaldsdóttir
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
  • Denver and Delilah Productions
  • Closed on Mondays Entertainment
  • 87Eleven
Levittäjä Focus Features
Ensi-ilta
Kesto 115 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 miljoonaa dollaria
Tuotto 95,7 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Atomic Blonde on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut toiminta- ja jännityselokuva, jonka on ohjannut David Leitch. Elokuvan pääosissa ovat Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman, Sofia Boutella ja Til Schweiger. Elokuvassa MI6:n riveihin kuuluva vakooja Lorraine Broughton (Theron) lähetetään hakemaan lista, joka sisältää kaikkien kaksoisagenttien henkilöllisyydet vuoden 1989 Berliinissä.

Elokuva sai ensi-iltansa South by Southwest -festivaaleilla 12. maaliskuuta 2017. Elokuvateattereihin se ilmestyi 28. heinäkuuta 2017 Yhdysvalloissa ja 4. elokuuta 2017 Suomessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 vähän ennen Berliinin muurin murtumista, MI6-agentti Lorraine Broughton (Charlize Theron) lähetetään Berliiniin palauttamaan mikrofilmi nimeltään "Lista". Se sisältää kaikkien Neuvostoliitossa olevien kaksoisagenttien henkilöllisyydet ja tiedot. Lista menetettiin, kun sen edellinen haltija agentti James Cascoigne (Sam Hargrave) tapettiin KGB-agentti Yuri Bakhtinin (Jóhannes Haukur Jóhannesson) käskystä, joka sitten varasti Listan itselleen.

Lorrainen saavuttua Berliinin lentoasemalle häntä hakemaan tulleet miehet yrittävät tappaa hänet. Paljastuu, että miehet työskentelevät KGB-yhteyshenkilölle sekä asekauppiaalle Alexander Bremovychille (Rolland Møller). Asemapäällikkö ja Lorrainen kontakti David Percival (James McAvoy) kuitenkin auttaa Lorrainen kärryille tilanteesta.

Lorraine murtautuu Cascoignen asuntoon ja löytää sen tyhjänä. Sieltä hän kuitenkin löytää kuvan Cascoignesta ja Percivalista ystävinä. Länsi-Saksan poliisit saartavat asunnon, mutta Lorraine pystyy lyhyen käsirysyn jälkeen pakenemaan. Lorraine tapaa baarissa Bremovychin yhteydessä ranskalaisen vakoojan Delphine Lasallen (Sofia Boutella), jonka kanssa hän aloittaa romanttisen suhteen.

Myöhemmin Bakhtin päättää myydä Listan suurimman rahasumman tarjoavalle. Kun Percival saa kuulla tästä, hän jäljittää Bakhtinin Kellomestarin (Til Schweiger) kelloliikkeen edestä ja murhaa tämän, samalla ottaen Listan itselleen. Hän tekee sopimuksen Bremovychin kanssa Listan myymisestä. Tapaamisen salakuvaa Delphine.

Percival uskottelee Lorrainelle, että Lista on kadonnut mutta suostuu salakuljettamaan loikkaavan Stasi-upseerin "Spyglassin" (Eddie Marsan) Länsi-Saksaan. Spyglass on ainut joka osaa Listan ulkoa. Merkel (Bill Skarsgård) suostuu luomaan Spyglassille ja hänen perheelleen valehenkilöllisyydet ja auttamaan Lorrainea salakuljetuksessa. Mielenosoituksen turvin neljän kopla onnistuu välttämään Bremovychin palkkamurhaajat, mutta Percival pettää Lorrainen ja ampuu Spyglassin. Bremovychin miehet onnistuvat Lorrainen yrityksestä huolimatta nitistämään Spyglassin hengiltä.

Tämän jälkeen Percival murtautuu Delphinen asuntoon tuhotakseen häneen kohdistuneet epäilykset ja kuristaa tämän. Lorraine ilmestyy asunnolle liian myöhään ja murtuu nähdessään Delphinen elottoman ruumiin. Tutkiessaan asuntoa tarkemmin, hän löytää kirjekuoren hänen nimellään varustettuna, joka sisältää Delphinen kuvia Percivalista ja hänen salaisista tapaamisistaan. Lorraine hoksaa eri äänitteiden ja kuvien perusteella Percivalin olevan Satchel: kaksoisagentti, joka myi neuvostoliittolaisille tietoja sekä petti Gascoignen.

Ennen kuin Percival onnistuu pakenemaan kaupungista jälkiä jättämättä, Lorraine jäljittää hänet tämän autolle ja ampuu Percivalin. Hän onnistuu suorittamaan tehtävänsä, joka vaati Satchelin salamurhaamista sekä Listan palauttamisen. Kun häntä kuulustelleet MI6-päällikkö C (James Faulkner), Eric Gray (Toby Jones) ja CIA-agentti Emmett Kurzfeld (John Goodman) saavat kuulla Lorrainen olevan tietämätön Listan sijainnista, C sulkee tapauksen ja lähettää Lorrainen virkavapaalle. Savuketta poltellessa Lorraine kysyy C:ltä, mitä pukisi päälleen lähtiessään juomaan teetä Englannin kuningattaren kanssa.

Kolme päivää kuulustelun jälkeen Lorraine Satchelia teeskentelevänä antaa Bremovychille Listan Pariisissa. Bremovych kuitenkin ymmärtää tulleensa huiputetuksi ja käskee agenttinsa tappaa Lorrainen. Lorraine pakenee tilanteesta ja tappaa Bremovychin. Myöhemmin Lorraine tapaa Emmettin yksityislentokoneessa. Paljastuu, että Lista oli Lorrainen hallussa koko ajan, ja että hän oli CIA:n lähettämä kolmoisagentti. Lorraine palaa Langleyihin Emmettin kanssa, helpottuneena.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa kehuttiin sen toimintakohtauksista, musiikista sekä pääosien näyttelystä, mutta sen juonenkulku muistutti liikaa Leitchin ohjaamaa John Wickiä (2014).lähde?

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Charlize Theron  Lorraine Broughton  
 James McAvoy  David Percival  
 Sofia Boutella  Delphine Lasalle  
 John Goodman  Emmett Kurzfeld  
 Til Schweiger  Kellomestari/The Watchmaker  
 Eddie Marsan  Spyglass  
 James Faulkner  C  
 Bill Skarsgård  Merkel  
 Toby Jones  Eric Gray  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]