Atefeh Sahaaleh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Atefeh Rajabin Sahaaleh (21. syyskuuta 198715. elokuuta 2004) oli iranilainen tyttö Nekan kaupungista, Iranista, joka hirtettiin viikon kuluttua siitä, kun Nekan tuomioistuimen johtaja Haji Rezai tuomitsi hänet kuolemaan aviorikoksesta ja "siveyttä vastaan tehdyistä rikoksista".

Atefehin teloituksen jälkeen Iranin tiedotusvälineet kertoivat, että tiedusteluvirasto pidätti tuomari Rezain ja useita miliisin jäseniä, mukaan lukien kapteeni Zabihin ja kapteeni Molain. Täytäntöönpanoa pidetään kiistanalaisena, sillä Iran on luvannut kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen allekirjoittajana olla toteuttamatta alle 18-vuotiaiden kuolemantuomioita.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atefehin äiti kuoli auto-onnettomuudessa, kun hän oli viisi. Pian sen jälkeen hänen nuoremman veljensä sanotaan hukkuneen jokeen. Hänen isänsä tuli huumeriippuvaiseksi, ja hänen oli pakko huolehtia Atefehin isovanhemmista. Huolimatta huomio tarpeistaan he ovat ilmoittaneet jättäneensä hänet täysin huomiotta. Hän kasvoi Nekan kaupungissa Iranissa ja häntä pidettiin "vilkkaana ja älykkäänä tyttönä".

Pidätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atefeh pidätettiin sen jälkeen, kun 51-vuotias mies oli raiskannut hänet. Iranin lain mukaan hänet tuomittiin "siveyden vastaisista rikoksista". Kidutuksen kautta hän myönsi harrastaneensa seksiä toistuvasti 51-vuotiaan entisen vallankumouskaartilaisen Ali Darabin kanssa.

Ali Darabi raiskasi Atefehiä kolmen vuoden ajan ilman, että hänen perheensä oli tietoinen siitä.[1] Vankilassa ollessaan hän lopulta kertoi isoäidilleen, että lopulta raiskauksien jälkeen hän pystyi vain kävelemään kontillaan kivun takia.[2] Tuomioistuimessa tuomarina oli Haji Rezai. Kun Atefeh tajusi, että hän on häviämässä oikeudenkäynnin, hän poisti hijabinsa, mitä on pidetty tuomioistuimen vakavana halveksuntana, ja väitti, että Ali Darabia olisi rangaistava, ei häntä. Hän jopa poisti kenkänsä ja heitti tuomaria niillä.[3] Tuomari tuomitsi hänet myöhemmin kuolemaan.

BBC:n mukaan korkeimpaan muutoksenhakutuomioistuimeen esitetyt asiakirjat kuvailivat häntä 22-vuotiaaksi, mutta hänen syntymätodistuksensa ja kuolintodistuksensa osoittivat, että hän oli 16-vuotias. Hänen ikäänsä ei kiinnitetty asianmukaista huomiota ennen kuin oli liian myöhäistä.

Amnesty International ja muut järjestöt väittivät Atefehin kärsineensä psykologisesta sairaudesta sekä oikeudenkäynnissä että ennen sitä.

Kuolemantuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atefeh hirtettiin julkisesti nosturista Nekassa, Iranissa, 15. elokuuta 2004.

Amnesty International ja muut organisaatiot julistivat, että hänen teloituksensa on rikos ihmisyyttä ja maailman lapsia vastaan.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Garnsey, Monica: Execution of a Teenage Girl 14.8.2006. BBC News. Viitattu 8.6.2012.
  2. Garnsey, Monica: Death of a teenager The Guardian. 28.6.2006.
  3. Garnsey, Monica: Execution of a Teenage Girl 14.8.2006. BBC News. Viitattu 8.6.2012.
  4. Iran: Amnesty International outraged at reported execution of a 16 year old girl (Index number: MDE 13/036/2004) Amnesty International. 22.8.2004. Viitattu 27.2.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Atefeh Sahaaleh