Atchison, Topeka and Santa Fe Railway

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Atchison, Topeka and Santa Fe Railway
Atchison, Topeka and Santa Fe Railwayn logo.jpg
BNSF Map.png
AT&SF:n rataosat sinisellä (fuusion aikana).
Lyhenne  ATSF
Toimialue  Arizona, Colorado, Illinois, Iowa, Kalifornia, Kansas, Louisiana, Missouri, Nebraska, New Mexico, Oklahoma ja Texas
Toiminnassa  18591996
Seuraava omistaja  Burlington Northern and Santa Fe Railway
Raideleveys  1 435 mm
Kotipaikka  Chicago, Illinois

Atchison, Topeka and Santa Fe Railway (AAR-lyhenne: ATSF), yleisesti lyhyemmin Santa Fe, oli yhdysvaltalainen rautatieyhtiö, joka perustettiin helmikuussa 1896. Rataverkon pituudella mitattuna se oli eräs suurimpia Yhdysvalloissa toimineita rautatieyhtiöitä. Yhtiö nimettiin Kansasissa sijaitsevien Atchisonin ja Topekan sekä New Mexicon osavaltion pääkaupungin Santa Fen mukaan. Yhtiön nimen mukaista suoraa ratayhteyttä Topekasta Santa Fehen ei kuitenkaan rakennettu maastollisista syistä, vaan Santa Fehen johti sivurata Lamysta.

Yhtiön Chicagosta Los Angelesiin ulottuvan pääradan rakennustyömaa saavutti Kansasin ja Coloradon rajan vuonna 1873 ja coloradolaisen Pueblon kaupungin vuonna 1876. Yhtiö perusti oman toimintansa tukemiseksi maakaupan, ja myi ratalinjan varrella sijainneita Yhdysvaltain kongressin sille luovuttamia maa-alueita maanviljelijöille, jotta tulevaisuudessa se voisi hyötyä rautatien varrella olevista rautatiekuljetusta tarvitsevasta maataloustoiminnasta ja -tuotannosta sekä matkustajaliikenteestä.

Santa Fe oli myös yksi yhdistettyjen kuljetusten pioneereistä. Yhtiöön kuului sen historian aikana rautatieliikennetoimintojen lisäksi muun muassa hinaajalaivasto sekä lyhytikäinen lentoyhtiö Santa Fe Skyway. Lisäksi yhtiöllä oli oma linja-autoyhtiö, joka toimi syöttöliikenteenä yhtiön matkustajajunille, sekä lauttayhtiö San Franciscon lahden ylittämistä varten.

Atchison, Topeka and Santa Fe Railway lakkautettiin virallisesti itsenäisenä yhtiönä 31. joulukuuta 1996, kun se fuusioitui Burlington Northern Railroadin kanssa. Yhtiöt muodostivat fuusiossa uuden rautatieyhtiön, Burlington Northern and Santa Fe Railwayn, nykyisen BNSF Railwayn.

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.