Astrokemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Astrokemia on tieteenala, joka tutkii avaruudessa esiintyvä kemiallisia yhdisteitä. Tyypillisen astrokemian tutkimuskohteen muodostavat tähtienvälisen aineen pilvet sekä komeetat.

Astrokemian erikoispiirre on, että tähtienvälisen aineen äärimmäisen alhaisen tiheyden vuoksi yksittäisten molekyylien välisiä vuorovaikutuksia tapahtuu harvoin. Siksi monet astrokemistien havaitsemat molekyylit ovat kemiallisia kummajaisia, joiden elinikä muunlaisissa olosuhteissa olisi äärimmäisen lyhyt. Tällaisena voidaan mainita vaikkapa H3+-ioni. Myös Maan olosuhteista poikkeavat alkuaineiden isotooppisuhteet, runsas suurienergiainen säteily, voimakkaat magneettikentät sekä matalat lämpötilat tuovat oman leimansa astrokemian tutkimukseen.

Suuri osa astrokemian tutkimuksesta tehdään radio- ja infrapunateleskooppien tuottamia spektrejä tutkimalla. Koska monet molekyylit ovat poikkeavia ja alhainen tiheys mahdollistaa kiellettyjen viivojen esiintymisen, spektrien tulkinta on poikkeuksellisen vaativa tehtävä. Toistaiseksi avaruudesta on onnistuttu tunnistamaan noin 150 erilaista molekyyliä ja radikaalia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.