Astrahanin kaanikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xacitaxan Xanlığı
Хаҗитархан Ханлыгы
Astrahanin kaanikunta

Astrahanin kaanikunta Volgan suistossa
Astrahanin kaanikunta Volgan suistossa

Valtiomuoto Monarkia
Valtionpäämies Astrahanin kaani
Pääkaupunki Xacitarxan
Uskonnot Sunnilaisuus
Historia
– Erosi Kultaisesta ordasta 1466
– Moskovan Venäjän valloittama 1556
Kielet tataarin kieli, nogain kieli

Astrahanin kaanikunta oli valtio Itä-Euroopassa Volgan suun ja alajuoksun ympärillä Kaspianmeren rannalla Aasian rajan tuntumassa. Kaanikunta oli olemassa 1400- ja 1500-luvuilla. Nykyisin alue kuuluu pääasiassa Kazakstaniin sekä Venäjään kuuluviin Astrahanin alueeseen ja Kalmukiaan.[1]

Suurin osa Astrahanin kaanikunnan väestöstä oli maanviljelyä harjoittavia Astrahanin tataareja ja paimentolaisia nogaita. Kaanikunnan pääkaupunki oli Xacitarxan, joka sijaitsi nykyisen Astrahanin kaupungin lähellä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Volgan alajuoksun ympäristö oli useiden turkkilais-tataarilaisten kansojen asuttama viimeistään 400-luvulta jaa. Mongolit valtasivat alueen 1200-luvulla. Mongolivaltakunta jakaantui kuitenkin pian pienempiin valtakuntiin. Itäinen Eurooppa tuli kuulumaan Kultaisen ordan valtakuntaan. Sisällissota jakoi Kultaisen ordan 1400-luvulla. Kaani Qasim perusti itsenäinen Astrahanin kaanikunnan noin vuonna 1466.[2] Kaanikunnan sijainti Volgan suun ympärillä ja tärkeän kauppareitin varrella toi sille hyvinvointia. Mutta myös naapurivaltioiden ja -kansojen kiinnostuksen sen alueeseen. Tämä johtikin useisiin sotiin. Suurta vahinkoa Astrahanille toi Krimin kaanikunnan kaani Mengli Giray.

Venäjän tsaari Iivana IV Julma valtasi Astrahanin pohjoisen naapurin Kazanin kaanikunnan 1552 ja lähetti sotilaitaan myös Astrahaniin. Vuonna 1554 Venäjä nosti Astrahanissa valtaan kaani Derviş Alin, joka hallitsi Venäjän vasallina. Derviş Ali kuitenkin liittoutui Krimin kaanikunnan kanssa ajakseen Venäjän pois alueelta. Niinpä Venäjän armeija hyökkäsi uudelleen Astrahaniin 1556. Nyt kaanikunta vallattiin ja liitettiin suoraan Venäjän alaisuuteen.[3]. Kaani Derviş Ali onnistui kuitenkin pakenemaan Azovin linnaan. Astrahanin kaanikunnan nogaiväestö karkotettiin Kazakstaniin ja Dagestaniin. Heitä myös pakeni Krimin kaanikunnan ja Osmanien valtakunnan alueille Asovanmeren ympäristöön. Tataariväestö sai jäädä alueelle, mutta heihinkin kohdistettiin sortotoimenpiteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WHKMLA : History of the Khanate of Astrakhan www.zum.de. Viitattu 9.7.2020.
  2. Kingdoms of Central Asia - Khans of Astrakhan (Tartars) www.historyfiles.co.uk. Viitattu 9.7.2020.
  3. Kazan Falls to Ivan the Terrible | History Today www.historytoday.com. Viitattu 9.7.2020.