Arvo H. Nurmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arvo Henrik Nurmi (20. toukokuuta 1901 Tampere7. syyskuuta 1955 Tampere) oli suomalainen Tampereella asunut kirjojen keräilijä ja bibliofiili.

Arvo Nurmen vanhemmat olivat Ida Siltanen ja pakkamestari Kalle Nurmi. Hän kävi kansakoulun ja työskenteli sitten kolmen vuoden ajan kirjansitomossa. Keväällä 1919 Nurmi lähti vapaaehtoisena Aunukseen mutta hän joutui pian palaamaan sieltä heikon terveyden takia. Marraskuussa 1919 Nurmi meni työhön valtion rautateille ja hän työskenteli sitten 25 vuoden ajan Tampereen rautatieasemalla ylimääräisenä asemamiehenä. Nurmi jäi eläkkeelle 1946 terveydellisistä syistä. Nurmi suoritti työn ohessa Kansanvalistusseuran kirjeopiston kirjastonhoitajan kurssin ja hän hoiti rautatieläisten kirjastoa. Hän piti lisäksi pariin otteeseen antikvariaattiliikettä ja eläkkeelle jäätyään hän toimi myös kirjakauppiaana.

Nurmi aloitti kirjojen keräämisen jo lapsuusvuosinaan. Aluksi keräyskohteina olivat erilaiset halvat sarjajulkaisut ja Kansanvalistusseuran kalenterit, mutta sittemmin Nurmi erikoistui etenkin Tampereella kustannetun ja painetun kirjallisuuden keräämiseen. Nurmi laati luettelon tällaisesta vuosina 1866–1916 julkaistusta kirjallisuudesta ja hän toimitti myös bibliografian suomalaisen kirjallisuuden salanimista. Nurmen Tampere-aiheinen kokoelma sisälsi vuonna 1944 1 800 nidettä ja 14 hyllymetriä. Kaikkiaan hänellä oli kuollessaan kerättynä yli 100 hyllymetriä kirjallisuutta. Nurmen kuoltua hänen kirjakokoelmansa lahjoitettiin Tampereen kaupunginkirjastolle.

Tampereen kaupunginkirjastossa säilytettävä Arvo H. Nurmen Tampere-kokoelma käsittää nykyisin noin 3 200 Tampereella julkaistua tai Tamperetta käsittelevää painotuotetta. Kokoelmaan kuuluu tieto- ja kaunokirjallisuutta, uskonnollista kirjallisuutta, lehtiä sekä erilaisia pienpainetteita kuten arkkiveisuja, ohjelmalehtisiä tai kutsuja. Tampereen yliopiston kirjaston käsikirjoitusarkistossa on myös Arvo H. Nurmen käsikirjoituskokoelma.

Nurmen kirjoittamia tutkielmia ja artikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luettelo omaan kirjastoon sisältyvästä sarjasta Kansanvalistusseuran kalentereja (1881-1932). 1932
  • Luettelo Tampereella ilmestyneestä kirjallisuudesta vuosina 1866-1916. 1937
  • Tamperelaisesta kustannustoiminnasta. Tammerkoski-lehti 1939
  • Suomenkielisen kirjallisuutemme salanimiä ja nimimerkkejä vuodesta 1885 alkaen. (1-1000). Tampere 1941
  • Isak Julinin kirjankustannustoiminta Tampereella. Bibliophilos 2/1944 (E. J. Ellilän kanssa)
  • Kirjastoni. Bibliophilos 3-4/1944
  • Tamperelaisia kirjoja, teoksessa Oma kirjastoni : suomalaisia yksityiskirjastoja omistajiensa kuvaamina, toim. E. J. Ellilä. WSOY 1949
  • Täydennyksiä V. J. Kallion teokseen "Fennica - kirjallisuuden salanimiä ja nimimerkkejä" (1939). 1953

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]