Arthur Crudup

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arthur "Big Boy" Crudup (tunnettiin myös nimellä "Pop" Crudup, 24. elokuuta 1905, Forest, Mississippi28. maaliskuuta 1974, Nassawadox, Virginia[1]) oli yhdysvaltalainen bluesmuusikko, kitaristi ja laulaja. Bluespiirien ulkopuolella hänet tunnetaan parhaiten kirjoittamistaan lauluista, joita Elvis Presley myöhemmin versioi (muun muassa "That's All Right (Mama)", "My Baby Left Me" ja "So Glad You're Mine.").

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crudup työskenteli siirtotyöläisenä ympäri Etelää ja Keskilänttä kunnes perheineen palasi Mississippiin vuonna 1926. Hän lauloi gospelia ja aloitti sitten blueslaulajan uransa Clarksdalen lähistöllä. Crudup vieraili Chicagossa Harmonizing Four -yhtyeen jäsenenä vuonna 1939 ja yritteli katulaulajan uraa ilman suurempaa menestystä. Levytuottaja Lester Melrose löysi hänet sattumalta kadulta ja syyskuussa 1941 Crudupista tuli RCA Victorin levyttävä artisti. Crudup levytti 1940-luvulla kappaleita kuten "Rock Me Mama", "Who's Been Foolin' You", "Keep Your Arms Around Me", "So Glad You're Mine" ja "Ethel Mae". Alkuperäinen "That's All Right" ilmestyi vuonna 1946, mutta ei silloin muodostunut hitiksi. Crudup lopetti levyttämisen RCA:lle vuonna 1954 rojaltiriitojen takia ja palasi työläiseksi.

RCA:n jälkeen Crudup vaihtoi Checker-merkille ja esiintyi nimellä Percy Lee Crudup.[2] Hän myös teki erään Elmore Jamesin singlen toisen puolen nimellä Elmer James, kun Elmore oli ollut tavoittamattomissa. Näihin aikoihin Crudup ja James kuuluivat aikansa superyhtyeeseen, jossa oli myös Sonny Boy Williamson II.

Crudup palasi esiintyjäksi 1960-luvulla ja levytti myös joitakin albumeja Delmark- ja Liberty-merkeille. Hän teki kiertueen Englantiin vuonna 1969 ja Australiaan vuonna 1972 sekä esiintyi Bonnie Raittin konserteissa. Tammikuussa 1974 Crudup sai sydänkohtauksen. Maaliskuun lopussa hän halvaantui ja kuoli 28. maaliskuuta 1974. [3]

Vuonna 1994 Crudup valittiin Blues Hall of Fameen.

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit

  • Look on Yonder's Wall (Delmark DS 614)
  • Crudup's Mood (Delmark DS 621)
  • Roebuck Man (United Artists UAS 29092)
(Englannissa pop-yhtye McGuinness Flintin kanssa tehty albumi)

Kokoelma-albumit

  • Father of Rock and Roll (RCA Vintage LPV-573)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bill Dahl: Biography Allmusic. Viitattu 2.6.2008. (englanniksi)
  2. Timo J. Närväinen: Arthur "Big Boy" Crudup – Rock and rollin isä on kuollut. Blues News, 1974, nro 4 (28), s. 3.
  3. Musa 7/74, s.17 Timo J. Närvänen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]