Artemis Fowl (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artemis Fowl
Artemis Fowl
Alkuperäisteos
Kirjailija Eoin Colfer
Kieli englanti
Genre fantasia
Julkaistu 2001
Suomennos
Suomentaja Jaakko Kankaanpää
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2001
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 338
ISBN 951-0-26073-8
Sarja: Artemis Fowl
Seuraava Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Artemis Fowl on irlantilaisen Eoin Colferin kirjoittaman Artemis Fowl -sarjan ensimmäinen osa. Se julkaistiin vuonna 2001. Jaakko Kankaanpään suomennos ilmestyi samana vuonna.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

12-vuotias lapsinero Artemis Fowl aikoo kaapata keijun. Löydettyään ihmisten maailmaan sidotun keijun hän saa kiristettyä tämän antamaan Kirjansa (keijujen pyhä kirja) ihmisten käsiin puoleksi tunniksi. Kirja on kirjoitettu keijujen kielellä, maahisella. Artemiksen onnistuu päätellä maahisen kirjaimet ensimmäisenä ihmisenä koskaan. Kirjan avulla hän saa tietoonsa, että keijujen täytyy uudistaa taikavoimiaan Rituaalilla.

Samoihin aikoihin Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnan menninkäis-komisario Holly Short lähetetään Pinnalle estämään peikon pääsy tekemään tuhojaan. Valitettavasti Hollyn taikuus loppuu kesken tehtävän, ja neljäkymmentä ihmistä näkee hänet. Saatuaan peikon taltutettua Holly saa aikaan joukkotajuttomuuden ja pyörtyy itse saamiinsa vammoihin. Herätessään taustajoukot ovat saapuneet ja Komentaja Julius Root lähettää Hollyn tekemään Rituaalia. Artemis Fowl vaanii keijuja taikapaikalla, joenvarrella olevan ikivanhan tammen luona täysikuun aikaan henkivartijansa Butlerin kanssa. He tainnuttavat Rituaalia suorittavan Hollyn ja vievät hänet Fowl Manoriin, Artemiksen kotiin. Artemis valehtelee Hollylle tämän kertoneen kaikki keijujen salaisuudet totuusseerumin vaikutuksesta. Holly pääsee murtautumaan ulos sellistään hautaamalla kenkäänsä tippuneen tammenterhon maanrakoon, jonka saa näkyviin hakkaamalla sänkyään vankisellinsä lattiaan.

Sillä välin Artemis ohjaa HAL:in huomion valaanpyyntialukseen ja melkein räjäyttää Julius Rootin. Samalla hän kertoo nimensä ja keijut jäljittävät hänet Fowl Manoriin. Kentaurinero Foaly saa aikaan aikapysähdyksen, ja HAL lähettää tuomitun rikollisen Mulch Diggumsin murtautumaan taloon. Holly ja Mulch kohtaavat talossa. Mulch tyrmää Butlerin kaasupäästöllä ja löytää Kirjan kopion. Sen jälkeen hän pakenee talosta ja kaivautuu maan sisään viinikellarin lattian läpi. Hän päättää lavastaa oman kuolemansa kiinnittämällä anturit kaniiniin, joka osuu matkanvarrelle ja tappamalla kanin päästäkseen pakoon HALia. Holly ei voi lähteä, sillä Artemis, talon isäntä, on kieltänyt häntä poistumasta talosta. Sen jälkeen HAL lähettää sisään peikon, jonka kanssa Butler ja Holly taistelevat. Lopulta Butler voittaa peikon oltuaan ensin kuoleman partaalla, josta Holly pelastaa hänet. HAL tuo Artemiksen vaatiman kultalastin kartanoon saadakseen Hollyn takaisin. Artemis ei kuitenkaan ole täysin itsekäs; Holly saa Artemiksen palauttamaan puolet kullasta, mutta vain sillä ehdolla, että Holly parantaa Artemiksen äidin masennuksen. Foaly ampuu taloon bio-pommin ja kaikki luulevat Artemiksen kuolleen. Räjähdyksen jälkeen HAL:in yksikkö Julius Rootin johdolla menee taloon hakemaan kultaa takaisin, mutta he alkavat voida pahoin ja Artemiksen ruumista ei löydy mistään. Tämä merkiksee, että Artemis on elossa ja ensimmäinen aikapysähdyksestä pois päässyt ja bio-pommista selvinnyt. Lopussa Mulch käy varastamassa osan takaisin saadusta kullasta, aivan HAL:in poliisien nenän edestä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]