Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa
Artemis Fowl: The Arctic Incident
Alkuperäisteos
Kirjailija Eoin Colfer
Kieli englanti
Genre fantasia
Julkaistu 2002
Suomennos
Suomentaja Jaakko Kankaanpää
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2002
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 296
ISBN 951-0-27179-9
Sarja: Artemis Fowl
Edeltävä Artemis Fowl
Seuraava Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa on Artemis Fowl -sarjan toinen kirja. Kirjan on kirjoittanut Eoin Colfer, ja se ilmestyi vuonna 2002. Suomennos julkaistiin samana vuonna WSOY:n kustantamana ja Jaakko Kankaanpään suomentamana.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnan (HAL) komisario Holly Short on saatu turvallisesti takaisin Artemis Fowlin vankeudesta ja kaikki näyttää sujuvan hyvin. Mutta sitten keijut saavat päänvaivakseen hiidet, jotka ovat ryhtyneet kapinaan HAL:ia vastaan. Hiidet olivat nimittäin hankkineet maan alla kiellettyjä voimalähteitä saviväeltä. Komentaja Julius Root ja Holly Short epäilevät, että Artemis Fowl rahoittaa hiisien toimia ja nuori rikollisnero on heti siepattava kuulusteluihin. Keijut huomaavat äkkiä kuitenkin erehtyneensä Fowlin suhteen.

Todellinen syyllinen on entinen HAL:in poliisi Briar Cudgeon, joka on katkeroitunut pahemman kerran HAL:ille ja komentaja Rootille. Hän on tehnyt sopimuksen hiisitriadi B'wa Kellin kanssa ja haluaa, että tämän jäsenet nitistävät sekä Rootin että HAL:in lopullisesti. Kun tämä olisi tehty, Cudgeon voisi nousta koko keijusivilisaation valtiaaksi. Cudgeonin juonessa on mukana myös huippuälykäs ja kieroutunut tonttunainen Opal Koboi, joka miljardiomaisuudellaan rahoittaa operaatiota. Kentauri Foaly, HAL:lin tekniikkanero inhoaa Opalia sydämensä pohjasta, ja epäilee hänen sekantuneen maailmanvalloitus operaatioon. Paha vain, että Opal on lukinnut Foalyn Operaatiohuoneeseensa, ja lamauttanut HAL:in aseet.

Artemis Fowl suostuu auttamaan Hollya ja Rootia kukistamaan hiisikapinan sillä ehdolla, että he auttavat puolestaan häntä vapauttamaan Venäjän Mafian vankina viruvan isänsä. Pystyvätkö he nujertamaan kidnappaajien hankkeen ja pelastettua Artemiksen isän? Entä onnistuvatko he säästämään HAL:in miltei varmalta tuholta? Lämpenevätkö Hollyn ja Artemiksen kylmät suhteet, kun on kyseesä todellinen uhka?

Koodi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kirjan alareunassa on tekstiä kentaurien kielellä, jota voi lukea, jos vain osaa kirjaimet. Teksti menee näin:

´´Onneksi olkoon, ihminen. Jos olet onnistunut murtamaan tämän koodin, olet älykkäämpi kuin useimmat lajisi edustajat. Tämä on viesti keijukansalta. Etsimme liittolaisia saviväen joukosta. Useimmat ihmiset ovat hidasjärkisiä olentoja, mutta poikkeuksiakin on. Kuten esimerkiksi sinä. Älykkyytesi johtuu siitä että olet keijujen sukua. Tuntuuko sinusta joskus että et ole samanlainen kuin muut? Ovatko korvasi tavallista suipommat? Onko kielesi niin pitkä, että se yltää koskettamaan nenääsi? Näetkö joskus unta lentämisestä? Oletko koskaan ajatellut että et kuulu saviväen joukkoon? Siihen on syynä että suonissasi virtaa keijujen verta. Nuori savikeiju, minulla on sinulle tehtävä. Yhtenä meistä sinun velvollisuutesi on suojella maapalloa niiltä jotka yrittävät tuhota sen. Sinun on liityttävä uudenlaiseen saviväkeen joka rakastaa maapalloa yhtä paljon kuin keijut. Sääntöjä on vain yksi ja se on helppo: kuluta vain niin paljon kuin tarvitset ja kuluta se viisaasti. Jos seuraat ohjeita, maapallo pelastuu. Lähde nyt suorittamaan tehtävääsi. Toistan tämän viestin niille ihmisille joiden keijuaivot eivät ole aivan yhtä terävät kuin sinun.´´

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa Risingshadow. Viitattu 1.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]