Artšil (Iberia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artšil (georg. არჩილი, Artšili) oli Iberian (paikallisesti Kartlin eli itäisen Georgian) kuningas Khosroiani-dynastiasta noin vuosina 411–435. Hän oli kuningas Mirdat IV:n poika ja seuraaja.

Kaksi tärkeintä georgialaista keskiaikaista kronikkaa, "Kartlin kääntymys" ja "Kartlin elämä", kertovat erilaiset, toistensa kanssa ristiriidassa olevat versiot Artšilin hallinnosta. Ensimmäisen kronikan kertomus on äärimmäisen lyhyt, mutta siinä valittaen todetaan, että sassanidien virallisen uskonnon zarathustralaisuuden asema kristityssä Iberiassa oli vahva, mikä todistaa sassanidien käytännössä kiistämättömästä valta-asemasta maassa. Toinen kronikka kertoo taas Artšilin menestyksekkäästä kapinasta Persiaa vastaan, hänen Persian rangaistusretkikunnan voitostaan ja kostoretkestään Arraniin. Nykytutkijat ovat kuitenkin kyseenalaistaneet jälkimmäisen kertomuksen autenttisuuden.

Artšil esiintyy myös kahdessa armenialaisessa lähteessä: Korjunin teoksessa "Maštotsin elämä" (cap. 18) ja Mooses Korenelaisen kirjoituksissa (III.60).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rapp, Stephen H.: Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, s. 316. Peeters Bvba, 2003. ISBN 90-429-1318-5.
Edeltäjä:
Mirdat IV
Iberian kuningas
411435
Seuraaja:
Mirdat V