Aromanialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Aromanialaiset
Armãnji, Rrãmãnji, Makedonji.
Väkiluku 100 000 – 250 000
Asuinalueet Kreikka n. 40 000, Albania n. 30 000, Romania n. 26 500, Pohjois-Makedonia n. 10 000, Bulgaria n. 10 500
Kielet aromania (romanian murre)
Uskonnot ortodoksinen kirkko, katolinen kirkko
Aromanialaisten levinneisyys punaisella.

Aromanialaiset eli aromuunit ovat valakkeihin lukeutuva etninen ryhmä, joka asuu Etelä-Balkanilla Pohjois-Kreikassa, Pohjois-Makedoniassa, Albaniassa, Kreikassa ja Bulgariassa. Suurin määrä aromanialaisia asuu Kreikassa ja toiseksi suurin joukko Albaniassa. Aromanialaisten alkuperästä ei olla yhtä mieltä, mutta yksi teoria olettaa heidän olevan Balkanin alueelle jääneiden roomalaisten sotilaiden jälkeläisiä. Aromanialaiset ovat olleet tärkeissä asemissa niissä maissa, joissa he asuvat. Esimerkkeinä voidaan mainita patriarkka Athenagoras I ja Pitu Guli (makedonialainen nationalisti).

Kreikassa asuvat aromanialaiset kutsuvat itseään joskus latinaa puhuviksi kreikkalaisiksi. Tämä johtuu Kreikan hallituksen kannasta, jonka mukaan aromanialaiset eivät ole etninen vähemmistö vaan kreikkalainen kielivähemmistö. Aromanialaisten tarkasta määrästä Kreikassa ei siksi ole tarkkaa tietoa, mutta arviot liikkuvat 40 000:n ja 200 000:n välillä. Suurin osa Kreikan aromanialaisista asuu Keski- ja Pohjois-Kreikassa.

Albaniassa asuu eri arvioiden mukaan 100 000 tai 200 000 aromanialaista. Albaniassa aromanialaiset tunnustetaan kulttuuriseksi vähemmistöksi. Albanian aromanialaiset ovat perinteisesti olleet merkittävissä valtion viroissa, yhtenä esimerkkinä mainittakoon entinen Albanian pääministeri Fatos Nano.

Pohjois-Makedoniassa asuu virallisten tietojen mukaan 9 695 aromanialaista, mutta arviot heidän määrästään nousevat jopa 100 000:een. Pohjois-Makedoniassa aromanialaiset tunnustetaan etniseksi vähemmistöksi. Tämän takia aromanialaiset ovat edustettuina parlamentissa ja kouluissa järjestetään aromaniankielistä opetusta.

Bulgariassa asuvat 5 324 aromanialaista asuvat lähinnä Sofian eteläpuolella olevalla Pirinin alueella. Bulgariassa on myös suuri romanialainen vähemmistö, joten erottelu aromanialaisisten ja romanialaisten välillä on melko vaikeaa.

Romanian yhteyteen tuli aromanialaisia, kun Dobrogea liitettiin Romaniaan vuonna 1925 ja alueelle haluttiin saada romanialaisten sukuista väestöä bulgarialaisten lähdettyä sieltä. Tämä johti Bulgarian aromanialaisten massamuuttoihin alueelle. Alueen nykyisestä väestöstä noin 25 prosenttia on aromanialaisia. Koko Romaniassa asuu 50 000–100 000 aromanialaista. Romaniassa aromanialaisia ei ole tunnustettu vähemmistöksi, mutta paineet tähän kasvavat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aromanialaiset.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.