Arne Helander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arne Vilhelm Benjamin Helander (21. lokakuuta 1901 Kurkijoki8. kesäkuuta 1994 Helsinki) oli suomalainen arkkitehti.

Helander kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1919 Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta ja valmistui 1925 arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta. Hänen enonsa oli arkkitehti, professori Armas Lindgren, jonka toimistossa hän harjoitteli opiskeluaikanaan.

Hän kuului arkkitehtisukupolveen, joka sai klassisen koulutuksen, koki funktionalismin läpimurron ja oli mukana sodanjälkeisen Suomen jälleenrakentamisessa.

Valmistuttuaan arkkitehdiksi hän työskenteli 1925–1928 Puolustusministeriössä, missä hän suunnitteli muun muassa lentoasemia ja upseerien asuintaloja. Tämän jälkeen hän työskenteli P. E. Blomstedtin toimistossa, jossa hän muun muassa osallistui entisen Liittopankin ja Helsingin suomalaisen säästöpankin liiketalojen suunnitteluun.

Hän osallistui 1920-luvun lopulla ja 1930-luvulla moniin arkkitehtikilpailuihin Georg Jägerroosin kanssa.

Työskenneltyään arkkitehti Bertel Liljequistin yhtiökumppanina 1930- ja 1940-luvuilla hän perusti oman arkkitehtitoimiston 1948 ja työskenteli siellä 1970-luvulle asti.

Helander keskittyi tehtaiden ja niiden asuntoalueiden suunnitteluun. Hän vastasi Kymi-yhtiön rakennussuunnittelusta, jolloin hän suunnitteli Voikkaan paperitehtaan ja Kuusankoski Oy:n teollisuusympäristöjen rakennuksia.

Liljequistin kanssa työskennellessään hän oli mukana muun muassa Paavalinkirkon ja Helsingin kaupungin teurastamon suunnittelussa. Hän suunnitteli lisäksi 1950-luvulla kerrostaloja Helsingin Roihuvuoreen ja Herttoniemeen.

Hän asui Kulosaaressa, joka oli itsenäinen kunta vuoden 1946 alussa tapahtuneeseen alueliitokseen saakka. Hän omistautui Kulosaaren kunnan luottamustehtäville ja oli Kulosaaren rakennustarkastajana. Hän myös osallistui Kulosaaren seurakunnan työhön sekä arkkitehtina että luottamustehtävissä.

Hänet on haudattu Kulosaaren hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]