Aris Fioretos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aris Fioretos Göteborgissa syyskuussa 2015.

Aris Antonis Fioretos (s. 6. helmikuuta 1960 Göteborg) on ruotsalainen kirjailija ja kääntäjä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aris Fioretos, jonka vanhemmat tulevat Kreikasta ja Itävallasta, syntyi Göteborgissa 1960 ja kasvoi Lundissa. Hänen isänsä oli lääketieteen professori ja äidillä oli galleria. Kotona he puhuivat enimmäkseen saksaa ja ruotsia. Hän opiskeli Jacques Derridan opissa Pariisissa, ja myöhemmin Tukholman yliopistossa ja Yalen yliopistossa.

Syksyllä 1991 Fioretos väitteli kirjallisuustieteestä teoksellaan Det kritiska ögonblicket (Kriittinen hetki). Se on dekonstruktiivinen analyysi Friedrich Hölderlinin, Walter Benjaminin ja Paul Celanin töistä. Vuodesta 2001 lähtien hän on toiminut kirjallisuustieteen dosenttina ja vuodesta 2010 estetiikan professorina Södertörns högskolanissa.[1] Vuodesta 2003 vuoteen 2007 oli Ruotsin suurlähetystössä Berliinissä.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1991 Fioretos debytoi Delandets bok nimisellä teoksella. Sittemmin hän on julkaissut proosaa ja romaaneja, mukaan lukien Vanitasrutinerna (1998), Stockholm noir (2000) ja Den siste greken (2009). Den siste greken oli ehdolla August-palkinnolle. Syksyllä 2015 hän julkaisi romaanin Mary, joka kuvaa sotilasdiktatuuria vuonna 1973. Raskaana oleva päähenkilö jää salaisen palvelun vangiksi ja lähetetään yhdessä viiden muun naisen ja pienen pojan kanssa pahamaineiselle vankilasaarelle. Kirja sai ylistystä kriitikoilta ja sai Ruotsin radion romaanipalkinnon 2016.[2] Fioretos on myös kääntänyt esimerkiksi kirjailija Paul Austerin ja Vladimir Nabokovin töitä ja kirjoittaa Dagens Nyheter -lehteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Södertörns högskola sh.se. (ruotsiksi)
  2. Sveriges Radios Romanpris till Aris ioretos 19.3.2016. SVT Nyheter. (ruotsiksi)