Ardašir I

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ardaširin kolikoita

Ardašir I, tunnetaan myös nimillä Ardašīr-i Pāpagān (Ardašir, Pāpağin poika) ja Artakserkses, oli Persian hallitsija vuodet 226241 ja sassanidien dynastian perustaja.

Ardašir oli Istakhrissa pääkaupunkiaan pitäneen vasallivaltion kuninkaan Pāpağin poika. Tämän kuoltua valtaistuimelle astui vanhin poika Šapur, joka kuitenkin sai myöhemmin surmansa Ardaširin kapinoitua häntä vastaan. Ardašir nousi valtaan vuonna 208. Hän käytti hyväkseen Parthian sekasortoisen tilan ja valloitti viereisen Kermānin provinssin ja Persianlahden rantamaita.

Vuonna 224 Ardašir sai ratkaisevan voiton parthialaisista Hormizdaganissa tappaen samalla kuningas Artabanus IV:nnen. Tämän jälkeen Ardašir marssi Parthian pääkaupunkiin Ktesifoniin ja kruunautti itsensä kuninkaaksi. Ardašir perusti näin voimakkaan sassanidien dynastian Persiaan.

Ardašir yhdisti jälleen Persian ja valloitti takaisin monia itäisiä alueita. Hän sai myös Rooman keisarin Severus Alexanderin hyökkäämään Persian kimppuun lähestyttyään alueita Mesopotamiassa, Armeniassa ja Kappadokiassa. Vuonna 232 käytiin taistelu, jossa kumpikin osapuoli kärsi suuria tappioita.

Zarathustralaisuudesta tehtiin valtionuskonto Ardaširin aikana. Ardaširin hallintoajasta on muistona monia kalliokaiverruksia. Hänen kuolemansa jälkeen Persian hallitsijaksi tuli hänen poikansa Sapor I.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ardashir I. Encyclopædia Britannica. 2007. Britannica Concise Encyclopedia. 19. lokakuuta 2007
  • Ardashir I. The Columbia Electronic Encyclopedia, Sixth Edition. Columbia University Press., 2003. Answers.com. 19. lokakuuta 2007
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ardašir I.
Edeltäjä:
Artabanus IV
Persian kuningas
226241
Seuraaja:
Sapor I
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.