Appalachiosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Appalachiosaurus
Appalachiosauruksen luuranko Birminghamissa, Alabaman osavaltiossa.
Appalachiosauruksen luuranko Birminghamissa, Alabaman osavaltiossa.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Yläheimo: Tyrannosaurit Tyrannosauroidea
Suku: Appalachiosaurus
Laji: montgomeriensis
Kaksiosainen nimi

Appalachiosaurus montgomeriensis
Carr et al., 2005

Katso myös

 Commons-logo.svg Appalachiosaurus Commonsissa

Appalachiosaurus (nimen merkitys: ”Appalachian lisko”) on sukupuuttoon kuollut tyrannosaurisuku. Se eli myöhäisellä liitukaudella noin 80–76 miljoonaa vuotta sitten. Appalachiosauruksen jäänteitä on löydetty Alabaman osavaltiosta, Yhdysvalloista. Appalachiosaurus on ensimmäinen ja täydellisin itäisestä Yhdysvalloista löydetty tyrannosauri. Se on pienempi kuin sen sukulaiset Albertosaurus ja Gorgosaurus.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Appalachiosaurus tarkoittaa "liskoa Appalachiasta", viitaten vuorialueeseen josta fossiilit on löydetty. Lajinimi montgomeriensis on annettu Alabamassa sijaitsevan Montgomeryn piirikunnan mukaan.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Appalachiosauruksen pituus oli 7–8 metriä. Sillä oli pitkä, kapea kallo, matala leuka ja todennäköisesti lyhyet, tyrehtyneet käsivarret, joissa molemmissa oli kaksi sormea. Varhaisissa rekonstruktioissa Appalachiosauruksella oli pitkät käsivarret joissa molemmissa oli kolme sormea, mutta ne ovat nykyään korjattu. Appalachiosauruksella oli pitkän kuonon päällä kuusi matalaa harjaa.

Ainoa tunnettu yksilö, tyyppinäyte, on keskenkasvuinen.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyyppinäytteen löysi geologi David King Montgomeryn piirikunnassa, Alabamassa heinäkuussa 1982. Se on noin 40-prosenttisesti täydellinen, ja sisältää osia kallosta ja alaleuasta, useita selkänikamia, osia lantiosta, ja suurimman osan molemmista takaraajoista. Keskenkasvuiseksi uskotun yksilön fossiililla mitattiin pituutta noin seitsemän metriä, ja elävänä dinosaurus painoi todennäköisesti vähän vaille tonnin. Nykyään jäänteet ovat McWane Centerissä Birminghamissa. Sekä suvun että lajin nimesivät paleontologit Thomas Carr, Thomas Williamson ja David Schwimmer vuonna 2005.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alabamasta löydetyt suurikokoiset siemenet viittaavat siihen, että Appalachiosaurus eli sademetsän kaltaisessa ympäristössä.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiantuntijat uskovat maltillisen koon ja elinympäristön tyypin pakottaneen Appalachiosauruksen olemaan väijyvä saalistaja. Tiheäpuiset metsät ovat saattaneet estää Appalachiosaurusta saavuttamasta sen potentiaalista huippunopeutta. Sen sijaan se on saattanut odottaa puiden seassa saaliin lähestymistä. Appalachiosaurus on arviolta saavuttanut korkeimmillaan vain suunnilleen 13 kilometrin tuntinopeuden.

Appalachiosauruksen tyyppinäytteestä on löytynyt puremajälkiä, jotka ovat tulleet Deinosuchus-krokotiililta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]