Apinakuningas (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apinakuningas
1962-04 1962年 电影 大闹天宫.jpg
Ohjaaja Wan Laiming
Käsikirjoittaja Wan Laiming
Tuottaja Wanin veljekset
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kiina
Alkuperäiskieli mandariinikiina
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Apinakuningas (kiin.: 大闹天宫; pinyin: Dà nào tiān gōng) on kiinalainen vuonna 1961 valmistunut animaatioelokuva. Elokuvan ohjasi Wan Laiming, ja sen tuottamiseen osallistuivat kaikki neljä Wanin veljstä. Elokuva valmistui kiinalaisen animaatioteollisuuden huippuaikana 1960-luvulla, ja se saavutti useita palkintoja. Elokuva sai sekä kansallista että kansainvälistä arvostusta.

Elokuvan tyyli on animaation ja musiikin osalta ottanut vaikutteita kiinalaisesta oopperasta.

Wan Guchan, yksi neljästä Wanin veljeksestä ja yksi Tie Shan Gong Zhu -elokuvan piirtäjistä alkoi suunnitella uutta elokuvaa heti sen valmistumisen jälkeen vuonna 1941. Projekti kuitenkin viivästyi kymmenen vuotta ensin Toisen Kiinan–Japanin sodan ja myöhemmin Kiinan sisällissodan takia.

Wan palasi Shanghaihin vuonna 1954 ja Apinakuninkaan tuotanto jatkui. Elokuvan ensimmäinen osa valmistui vuonna 1961 ja toinen vuonna 1964. Ensimmäisen kerran elokuvan molemmat osat esitettiin yhdessä vuonna 1965.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni pohjautuu kiinalaisen kirjallisuuden klassikon Xiyoujiin ensimmäisiin lukuihin. Päähenkilö on Taivaan Jadekeisaria vastaan kapinoiva Apinakuningas Sun Wukong.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan nimi vakiintui Kiinan kielessä tarkoittamaan henkilöä, joka aikaansaa sotkun. Elokuvasta tuli yksi merkittävimmistä aasialaisista elokuvista. Lukemattomat animaatiosovitukset ovat käyttäneet Xiyouji-kertomusta, mutta useat pitävät vuoden 1964 versiota lähimpänä alkuperäistä, sopivimpana ja muistettavimpana.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Havoc in Heaven