Antofagasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antofagasta
vaakuna
vaakuna

Antofagasta

Koordinaatit: 23°39′S, 70°24′W

Valtio Chile
Alue Antofagasta
Maakunta Antofagasta
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Jonathan Velásquez
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 56,1 km²
Väkiluku (2017) 352 638
 – Väestötiheys 6 281 as./km²

Antofagasta on satamakaupunki pohjoisessa Chilessä. Se on sekä Antofagastan maakunnan että Antofagastan alueen pääkaupunki. Kaupungin asukasluku oli 352 638 vuoden 2017 väestönlaskennassa, joten se on Chilen väkiluvultaan viidenneksi suurin kaupunki. Se on myös oman alueensa kaupungeista suurin. [1]

Kaupunki syntyi 1800-luvulla kaivosaikakaudella. Tuottoisat nitraattikaivokset toivat alueelle monia ulkomaalaisia. Nykyäänkin kaupungin arkkitehtuuri ja ilmapiiri saavat aikaan eurooppalaista tunnelmaa. Kaupunki kuului Boliviaan 14. helmikuuta 1879 asti, jolloin perulaiset sotilaat nousivat siellä maihin, ja kaupunki jäi Perulle Tyynenmeren sodan eli salpietarisodan lopuksi.

Kaupungissa on muun muassa lentokenttä ja kaksi satamaa. Kaupungin satamien kautta kuljetetaan eniten kuparia Chilessä – kaivokset sijaitsevat La Escondidassa ja Chuquicamatassa, joista jälkimmäinen on suurin avokaivos maailmassa.

Antofagasta sijaitsee Atacaman aavikon reunalla. Kaupungin vuotuinen sademäärä on alle 4 mm ja lämpimimmän kuukauden, maaliskuun, korkeimpien päivälämpötilojen keskiarvo +28 °C astetta.[2] Mieto ja kuiva ilmasto on saanut 20-kilometrisen rannan kanssa aikaan, että kaupunki on ympärivuotinen rantamatkailualue. Rannikolla nähtävää ovat meren kuluttamat kivimuodostelmat, kuten kaupungista pohjoiseen sijaitseva jättimäinen kivi Portada.

Nähtävyyksiä kaupungissa on esimerkiksi Barrio Històrico, jolla sijaitsee viktoriaaniseen tyyliin rakennettuja taloja ja Muelle Salitrero. Se on Melbourne Clarc -yhtiön vuonna 1872 rakentama ja sitä pidetään kansallisena monumenttina. Sillä laiturilla lastattiin salpietaria vietäväksi muualle maailmaan. Siellä myös lastattiin chileläisiä sotilaita laivoihin ja pois toisen maailmansodan aikana, kun Tyynellämerellä sodittiin.

Toinen vierailun arvoinen paikka on kaupungin keskusta Centro Urbano, missä on isojen vanhojen puiden ympäröimä Plaza Colòn -aukio, jolla sijaitsee goottilaiseen tyyliin rakennettu katedraali. Kirkon vieressä on äskettäinmilloin? rakennettu kaupunginteatteri. Aukiolla on myös kansallisena monumenttina pidetty kellotorni Torre del Reloj, joka on pieni kopio Elisabetin tornista Lontoossa. Mielenkiintoinen rakennus on myös 1873 rakennettu Ruina de Huanchaca, joka on hopeavalimo. Quiosco de la Oquesta on paikka, jossa esiintyy usein kuoroja.

Kaupungista ja koko alueesta kiinnostuneet voivat vierailla myös alueellisessa museossa. Sieltä saa tietoa kaupungin historiasta ja kaivosteollisuudesta. Museolla on myös värikäs kokoelma kiviä ja mineraaleja, jotka on kerätty ympäröivältä alueelta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Richard D. Eggum: Antofagasta 2007. Chile-TRAVEL.com. Viitattu 1. syyskuuta 2006. (englanniksi)
  • CHILE: Antofagasta 2006. interKnowledge Corp. Viitattu 1. syyskuuta 2006. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chile: Regions and Urban Agglomerations citypopulation.de: Citypopulation. Viitattu 2.1.2019. (englanniksi) (saksaksi)
  2. Average Conditions: Antofagasta, Chile 2006. BBC Weather/Research Machines plc. Viitattu 9. helmikuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]