Anthony Gilkison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anthony Gilkison (3. kesäkuuta 191313. maaliskuuta 2000 Devon) oli brittiläinen elokuvaohjaaja. Hän osallistui vapaaehtoisena Suomen talvisotaan.

Anthony Gilkison opiskeli Oxfordissa, Heidelbergissä ja Münchenissä. Hän perusti 1930-luvun alussa Englannissa oman elokuvayhtiön. Hän teki varsinkin dokumenttielokuvia, ja läpimurtoteos oli Sankt Moritzia talviurheilukeskuksena esitellyt dokumentti.

Gilkisonin isä ja muut lähisuvun miehet kaatuivat ensimmäisessä maailmansodassa. Suomen talvisodan sytyttyä Gilkison perusti vapaaehtoisryhmän nimeltään London Fire Volunteers. Neljästäsadasta vapaaehtoisesta kahdeksan valittua saapuivat paloauton kera Suomeen ja osallistuivat Helsingissä sammutustöihin ja myöhemmin karjalaisten evakuointiin. Jatkosodan puhjettua Gilkison palasi kotimaahansa ja osallistui sotaan laskuvarjojääkärinä Pohjois-Afrikassa ja Jugoslaviassa. Siteet Suomeen säilyivät, sillä hän avioitui suomalaisen naisen kanssa ja hänellä oli kesämökki Nauvon saaristossa.

Sotien jälkeen Gilkison työskenteli useissa eri maissa 20th Century Foxin palveluksessa. Lopulta hän perusti oman tv-yhtiön; tästä syntyi myöhemmin kansainvälinen yhtiö Viacom, jonka hallituksen puheenjohtajanakin hän toimi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thölix, Birger: Englantilainen ohjaaja osallistui talvisotaan. Helsingin Sanomat, 29.3.2000, s. A14.
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.