Anne Achté

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anne Achté on suomalainen cheerleadingin uranuurtaja ja kansainvälinen kilpatuomari. Hänen cheerleadinguransa alkoi jo 1980-luvulla ja jatkuu edelleen useissa lajin arvostetuissa luottamustehtävissä. Varsinaiselta ammatiltaan hän on toimittaja ja tv-tuottaja.

Cheerleadingura Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Achté aloitti cheerleadingtoiminnan Tampereella vuonna 1984 perustamalla tanssiryhmä Rockettesin tamperelaisen amerikkalaisen jalkapallon Tampere Rocksin kannustusjoukoiksi yhdessä Pirjo Mäenpään kanssa. Joukkue oli toinen ensimmäisistä vakituisista cheerleadingjoukkueista Suomessa, toinen oli Turun Trojansin cheerleaderit.

Ensimmäisissä SM-kisoissa Achté oli vielä itsekin mukana. Tampereen joukkueen lisäksi hän vastasi mm. cheerleadingmaajoukkueen valmentamisesta vuosien 1985-1990 välillä.

Hän toimi aktiivisesti myös Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon liitossa hallituksen jäsenenä ja nimitettiin liiton cheerleadingjaoston ensimmäiseksi vetäjäksi vuosiksi 1986-1990.

Vuonna 1995 Achté oli perustamassa cheerleadereille omaa lajiliittoa, Suomen Cheerleadingliittoa yhdessä kahden muun veteraanin, Anne Tuulen ja Tuija Karangon kanssa.[1] Achté toimi myös Suomen Cheerleadingliiton hallituksessa mm. varapuheenjohtajana ja useita vuosia liiton Tuomarivaliokunnan puheenjohtajana, valmentamisen vaihduttua lajin kilpatuomarointiin 1990-luvulla.

Tuomariurallaan Suomessa hän on kehittänyt aktiivisesti lajin kilpailusääntöjä ja tuomaroinnin arvosteluperusteita ammattimaisempaan, objektiivisempaan ja tasalaatuisempaan suuntaan. Anne Achtén johdolla myös eurooppalaista tuomaritoimintaa ja -koulutusta on kehitetty Suomen aloitteiden ja kokemuksen pohjalta.

Kansainvälinen tuomariura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpacheerleadingin ensimmäinen maailmanliitto, International Cheerleading Federation (nyk. International Federation of Cheerleading) perustettiin 1998 ja ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin Tokiossa, Japanissa vuonna 2001. Suomen Cheerleadingliitto siirtyi vuonna 2008 uuden kattojärjestön, International Cheer Unionin alle, ja sen ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Orlandossa, Yhdysvalloissa vuonna 2009.

Anne Achté on ainoa cheerleadingtuomari maailmassa, joka on ollut mukana tuomaroimassa kaikkia lajin MM-kilpailuja alusta lähtien. Hän on myös ollut päätuomarina molempien liittojen alaisuudessa käydyissä MM-kilpailuissa.

Luottamustehtävät ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anne Achté toimii parhaillaan Euroopan cheerleadingliiton European Cheer Unionin tuomarivaliokunnan puheenjohtajana[2] sekä maailmanliitto ICU:n tanssin teknisen komitean jäsenenä.[3] Hän on myös Suomen Cheerleadingliiton tuomarivaliokunnan jäsen.

Hän on saanut useita tunnustuspalkintoja uransa aikana. Vuoden 2022 keväällä maailmanliitto ICU myönsi hänelle lajin kansainvälisesti korkeimman tunnustuksen, Hein Verbruggen -palkinnon.[4] Saman vuoden syksyllä Suomen Cheerleadingliiton hallitus myönsi Actéelle kultaisen ansiomerkin.[5] Suomen Urheilugaalassa 2023 Achtéelle myönnettiin Vuoden Taustavoima -palkinto.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kari Kallonen: Go Fight Win! Suomalaisen cheerleadingin matka harrastuksesta huippu-urheiluksi, 2005. 9529182007 sid.
  • Journalisti 31.1.2019 https://journalisti.fi/artikkelit/2019/01/tyylipisteiden-jakaja/

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seuran historia Dream Team Cheerleaders. Viitattu 29.1.2023.
  2. Committees European Cheer Union. 3.8.2016. Viitattu 29.1.2023. (englanniksi)
  3. The Recognized World Governing Body of Cheerleading: ICU Bureau cheerunion.org. Viitattu 29.1.2023.
  4. a b Anne Achté palkittiin Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnolla! – SCL scl.fi. Viitattu 29.1.2023.
  5. SM-finaalissa jaettiin kahdeksan kultaista ansiomerkkiä – SCL scl.fi. Viitattu 29.1.2023.