Anna Jegorova

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna Jegorova
Anna Jegorova
Anna Jegorova
Henkilötiedot
Muut nimet Анна Александровна Тимофеева-Егорова
Syntynyt 23. syyskuuta 1916
Kuollut 29. lokakuuta 2009 (93 vuotta)
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Neuvostoliiton vuosina 1923–1955 käytössä ollut lippu. Neuvostoliitto
Palveluvuodet 1941–1945
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo Luutnantti

Luutnantti Anna Aleksandrovna Timofejeva-Jegorova (Анна Александровна Тимофеева-Егорова, 23. syyskuuta 191629. lokakuuta 2009 on entinen neuvostoliittolainen taistelulentäjä, joka ansioitui toisen maailmansodan aikana.

Jegorova toimi 305. lentorykmentissä. Hän aloitti sotalentonsa Polikarpov Po-2 -kaksitasolla, jollaisia käytettiin häirintäpommituksiin. Hänet ammuttiin alas, mutta hän ei vammautunut alassyöksyssä. Hän lensi kaikkiaan 260 taistelulentoa pääosin – vuodesta 1942 lähtien – Iljušin Il-2 -maataistelukoneella muun muassa Krimillä ja Puolassa. Hän johti sodan lopulla 805. maataistelulentorykmenttiä.

Hänen ammuttiin sodan lopulla alas Il-2-koneella lentäessään. Hänen luultiin kuolleen ja häntä ehdotettiin kolmannen Neuvostoliiton sankariksi. Hän kuitenkin jäi saksalaisten vangiksi ja joutui keskitysleiriin, jossa sai hoitoa vammoihinsa vain neuvostoliittolaiselta lääkäriltä Georgi Sinjakovilta. Kun neuvostoliittolaiset vapauttivat keskitysleirin vangit, NKVD:n komissaarit määräsivät vangitut neuvostoliittolaiset sotilaat työleirille, koska sodan aikana vangiksi antautuminen oli rangaistava teko etenkin kommunisteille, johon puolueeseen hän oli liittynyt vuonna 1943.

Vuonna 1961 hänestä kirjoitettiin laaja artikkeli Literaturnaja gazeta -lehteen ja vuonna 1965 hän lopulta sai Neuvostoliiton sankarin arvonimen. Sodan aikana hän oli saanut kolme kunniamerkkiä, muun muassa Leninin palkinto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noggle, A., A Dance With Death: Soviet Airwomen in World War II College Station, Texas A&M University Press, 1994.