Ankhesenamon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M17mn
N35
N5
S34S29
N35
B1
Ankhesenamon ojentaa Tutankhamonille kukkia.

Ankhesenamon (n. 1348–1324 eaa.) oli muinaisen Egyptin kuningatar, Akhenatenin (Ekhnatonin) tytär ja Tutankhamonin puoliso. Hänen alkuperäinen nimensä oli Ankhesenpaaten, mutta se muutettiin Ankhesenamoniksi sen jälkeen, kun Akhenatonin uskonnolliset uudistukset hylättiin ja Egyptissä palattiin vanhaan uskontoon.

Kun Tutankhamon oli kuollut, Ankhesenamon lähetti heettiläisten kuningas Suppiluliumalle kirjeen, jossa hän pyysi, että tämä lähettäisi yhden pojistaan hänelle aviomieheksi, koska hänellä ei ollut poikaa eikä hän halunnut mennä uuteen avioliittoon palvelijansa kanssa. Tapauksesta kerrotaan heettiläisten valtakunnan arkistosta löytyneessä asiakirjassa. Heettiläinen prinssi Zannanna lähtikin matkalle kohti Egyptiä, mutta maassa valtaa tavoitelleen Horemhebin käskystä hänet surmattiin matkan varrella. Seurauksena tapauksesta oli sota Egyptin ja heettiläisten välillä.[1]

  1. Christiane Desroches-Noblecourt: Tutankhamon, faaraon elämä ja kuolema, s. 275-276. Suomentanut Jussi Aro. Weilin & Göös, 1965.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.