Visual kei

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Angura kei)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Visual kei (ヴィジュアル系) on japanilaisen rockmusiikin tyylilaji, joka painottaa lavaesiintymisen näyttävyyttä. Huoliteltu ulkonäkö ja lavaesiintyminen ovat yhtä tärkeitä musiikin kanssa. Yksi tunnetuimmista ja vanhimmista visual kei -yhtyeistä on X Japan.

Visual kei syntyi Japanissa 1980-luvulla. Yksi sen alullepanijoista oli vuonna 1997 hajonnut yhtye X Japan, mutta ensimmäisen kerran termiä visual käytettiin Buck-Tickin yhteydessä. Visual keitä pidetään länsimaissa yhtenä japanilaisen musiikin erityispiirteistä, mutta kaikki japanilaiset yhtyeet eivät ole visual kei -yhtyeitä. Japanissa visual kei on vain pieni osa monia japanilaisia alakulttuureja. Musiikkityyli on levinnyt muihinkin maihin kuin Japaniin. Kiinalaista visual keitä edustaa esimerkiksi rockyhtye Silver Ash. Länsimaisista visual kei -yhtyeistä yksi tunnetuimmista on vuonna 2013 hajonnut Seremedy.

Visual kei -termin alle luetaan monia erilaisia musiikkityylejä aina iloisesta pop rockista raskaaseen metallimusiikkiin. Visual kei itsessään ei ole musiikkigenre, vaikka yhteisiä piirteitä vk-yhtyeiden musiikista löytyykin, vaan pikemminkin tyyli. Lähes poikkeuksetta nämä androgyynisen kauniit hahmot ovat miehiä, ei visual keillä silti ole mitään tekemistä transvetismin kanssa, vaan tyyli juurtuu pitkältä japanilaisesta historiasta aina kabuki-teattereiden ajoilta asti ja on näin pohjimmiltaan varsin perinteistä.

Uuden sukupolven visual kei -yhtyeiden jäsenet ovat yleensä tiukasti yhteydessä faneihinsa internetin ja erilaisten instore-tapahtumien kautta.

Nykyään visual kei -yhtyeiden tyyli on huomattavasti monimuotoisempaa kuin alkuaikoina. Eri alalajeja ovat muun muassa

  • angura: "Angura" on johdanne sanasta "underground". Tyylilaji, johon on haettu vaikutteita perinteisistä japanilaisista vaatteista (vanha Kagrra,, Inugami circus-dan).
  • oshare: Esiintymisvaatteet artistien omia ja itse yhdistelemiä. Vaikka vaatteet ovat "tavallisia", on oshare selkeästi visual kein alalaji (Milphinne, Hameln).
  • decora tai oshare kei : Decora-tyylin mukainen, pirteää musiikkia soittava tyyli (käytetään yleisesti vain eimystä).

Japanissa visualin eri tyylit eivät kuitenkaan ole tärkeitä, sillä yleisesti välitetään vain siitä, onko yhtye visual vai ei. Tämän vuoksi visualin alalajitkaan eivät ole mitään yksiselitteisiä ja on paljon yhtyeitä, jotka voivat kuulua yhteen tai useampaan alalajiin (nightmare → koteosa = kotekotexoshare) tai olla kuulumatta lainkaan (kra → kra-visual).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.