Decora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Decora on alun perin Japanissa syntynyt katutyyli, mutta 2000-luvulla decora on yleistynyt myös suomalaisten, varsinkin nuorten tyttöjen keskuudessa. Decoran nimi tulee englanninkielen sanasta decorate, “koristella”. Katutyylille tyypillisesti decorassa ei ole yhtäläisiä sääntöjä pukeutumisen suhteen, vaan tyyli on varsin vapaata.

Tyyli on yleispiirteiltään värikäs, pirteä, iloinen ja hieman lapsellinen. Usein värit decora-asuissa ovat iloisia ja kirkkaita, eikä värien yhdistelyä kaihdeta. Ehdottomasti yleisin väri decorassa on kuitenkin pinkki. Myös kerrospukeutuminen koetaan usein tärkeäksi harrastajien keskuudessa, ja usein asukokonaisuudet sisältävät runsaasti koruja, pinnejä sekä maskotteja. Usein decoralla näkeekin mukana esimerkiksi pehmoleluja. Myös kaikki glitterit ovat yleisiä decorassa ja usein decorat ovatkin liimanneet kasvoihinsa timanttitarroja.

Tyylin luoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Decoran syntymisessä hyvin tärkeää roolia on esittänyt japanilainen tv-juontaja, laulaja ja vaatesuunnittelija Tomoe Shinohara. Shinohara nousi pinnalle 90-luvun puolivälissä, jolloin monet decoraan pukeutuvat nuoret käyttivät tyylistään nimeä shinorer (shinorer on yksi Shinoharan lempinimistä). Tomoe tekee suurimman osan vaatteistaan itse, ja monet decorat harrastavat samaa. Shinohara puhuu ja laulaa yleensä tarkoituksellisesti pirteällä, hieman pikkuoravamaisella äänellä.

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Decoran alalajeista kiistellään harrastajien keskuudessa, mutta monet nimeävät decoralle ainakin kaksi alalajia; romantic decoran eli romadecon (“romanttinen decora”) sekä dark decoran (“synkkä decora”).

Romantic decora on nimensä mukaisesti romanttisempaa kuin tavallinen decora. Romadecoon yhdistetään usein lolita-tyylisiä vaatteita ja asusteita decoravaatteiden lisäksi. Dark decora puolestaan tunnetaan tummasta värimaailmastaan. Suosituimpia värejä ovat musta, harmaa ja valkoinen, yhdistettyä useimmiten pinkkiin, punaiseen tai johonkin muuhun tehosteväriin.

Viime aikoina on luotu niin sanottu sweet decora, jossa käytetään paljon valkoista ja pastellivärejä, kuten vaaleanpunaista ja -sinistä.

Decora 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvulla decora on menettänyt suosiotaan japanilaisessa katukuvassa, mutta se ei merkitse decoran unohtumista. Samaan aikaan kuin decoran suosio on laskenut tyylin kotimaassa, decoran harrastajien määrä länsimaissa on lisääntynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]