Psycho le Cému

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Psycho le Cému (サイコ・ル・シェイム Saiko ru Shemu) oli japanilainen visual-kei bändi, joka toimi vuosina 1999-2006. Bändi koostui viidestä miespuolisesta jäsenestä; Daishi (laulu), Lida (kitara), Aya (kitara), Seek (basso) ja Yura (rummut). Visual-kei bändeihin, kuten Psycho le Cému kiinnitetään usein paljon huomiota niiden tyypillisesti värikkäiden ja hyvin näyytävien ulkoasujen vuoksi. Useiden kappaleidensa musiikkivideoissa jäsenet pukeutuvat supersankareiksi (esimerkiksi animesarjojen tai videopelejen hahmoiksi) ja tämän takia bändiä pidettiinkin yhtenä Sentai Kein tärkeimmistä nimistä. Psycho le Cémun musiikki on pääosin poppia ja rockia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psycho le Cému perustettiin maaliskuussa 1999. Pian perustamisen jälkeen ilmestyi bändin ensimmäinen julkaisu oli demoalbumi Self Analysis. Ensimmäinen virallinen julkaisu oli Kronos, maxi-single joka ilmestyi maaliskuussa 2000. Single antoi myöhemmin nimen bändin faniklubille. He myös kiersivät Nagoyassa, sekä esiintyivät täydelle yleisölle Tokion Rock May Kanilla saman vuoden heinäkuussa. Bändin tyyli poikkesi tuolloin huomattavasti nykyisestä, ollen kauttaaltaan synkempää.

Niihin aikoihin kaikki tehtiin omakustanteena, mutta asia muuttui kun Limited Records, indielevy-yhtiö kiinnitti Psycho le Cémun listoillensa. Heidän ensimmäinen julkaisunsa levy-yhtiön suojissa oli marraskuussa 2000 ilmestynyt Risoukyou Ryokou Guide Disc maxi-single. Singleen liittynyt kiertue, Risoukyou Ryokou oli merkittävä siinä mielessä, että huolimatta bändin indie-statuksesta, kaikki siihen kuuluneet konsertit olivat loppuunmyytyjä.

Vuoden 2001 alussa ilmestyi Psycho le Cémun ensimmäinen suurempi julkaisu, minialbumi a trip to the Arcadia, jonka painos oli rajoitettu 3333 kappaleeseen. Minialbumi sisälsi kahdeksan kappaletta, kahdelle levylle äänitettynä. Saman vuoden heinäkuussa ilmestyi Remembrance maxi-single ja ihmisten kiinnostus bändiä kohtaan alkoi kasvaa. Vuoden 2001 viimeinen julkaisu bändin osalta oli heidän ensimmäinen kokopitkä albuminsa, Dobbelganger ~mou hitori no jibun~, joka ilmestyi syyskuussa. Vuonna 2001 Psycho le Cému pääsi kiertämään koko Japania, sekä pääsi esiintymään yhä suuremmilla keikkapaikoilla

Seuraava mini-albumi Prism, ilmestyi heinäkuussa 2002. Tämä jäi Psycho le Cémun viimeiseksi indie-julkaisuksi, sillä 19.7.2001 alkaneen kiertueen lopuksi bändi sai levytyssopimuksen major-yhtiö Nippon Crownin kanssa. Heidän ensimmäinen Major-julkaisunsa oli maxi-single Ai No Uta, joka ylsi Oricon-listan kymmenen kärkeen.

Vuonna 2003 bändi kiersi ahkerasti, sekä julkaisi toisen albuminsa, Frontiersin ja uudelleenjulkaisun ensimmäisestä minialbumista. Vuoden lopulla ilmestyi myös bändin ensimmäinen DVD-julkaisu, Gouka Tokushu Shiyou Gentei Box Set. Vuoden 2004 alussa Psycho le Cému piti ensimmäiset ulkomaankonserttinsa, Pacific Media Expossa ja Project A-Konissa. Näiden pohjalta julkaistiin myöhemmin DVD. Julkaisutahti säilyi ulkomailla vierailusta ja tiheästä kiertämisestä huolimatta kovana, vuonna 2004 julkaistiin kolme maxi-singleä, Omoide Haruki, Michi no Sora sekä Yume Kazaguruma. Marraskuussa ilmestyi vielä kolmas albumi, Beautiful World ~ kono hitomi ni utsuranai genjitsu (mono)~.

Vuoden 2005 ainoaksi julkaisuksi jäi maxi-single Love is Death. Bändin epäiltiin lopettavan, tai ainakin jäävän tauolle, sillä sen jäsenet aloittelivat yksi kerrallaan soolo- ja muita projekteja. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut, ennen kuin Vokalisti Daishi pidätettiin huumeiden hallussapidosta. Bändin tuotteitta poistettiin myynnistä ja Daishin soolokiertue peruttiin. Bändi jäi tauolle ja monet faneista pelkäsivät, että se ei siltä palaisi.

Yllättäen, vuonna 2006 Daishin kärsittyä rangaistuksensa Psycho le Cému palasi tauolta. He julkistivat comeback-kiertueen ja kaksi kokoelmaa, joista toinen sisälsi indie- ja toinen majorkauden hittejä. Bändin viimeinen albumi, ~Epilogue ~ Kataritsugareru Monogatari julkaistiin toukokuussa 2006.

Sivuprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bändin jäsenillä on ollut useita sivuprojekteja. Daishilla on sooloura ja hän julkaisi vuonna 2007 ensimmäisen albuminsa, God Japanese Monster. Lida ja Yura ovat Daccossa, Seek ja AYA olivat ISABELLE:ssa ja tällä hetkellä Mix.Speaker's,Inc:ssä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]