Psycho le Cému

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Psycho le Cému (サイコ・ル・シェイム Saiko ru Shemu) oli japanilainen visual kei -yhtye, joka toimi vuosina 1999–2006. Yhtye koostui viidestä miespuolisesta jäsenestä: Daishi (laulu), Lida (kitara), Aya (kitara), Seek (basso) ja Yura (rummut). Visual kei -yhtyeisiin, kuten Psycho le Cémuun, kiinnitetään usein paljon huomiota niiden tyypillisesti värikkäiden ja hyvin näyttävien ulkoasujen vuoksi. Useiden kappaleidensa musiikkivideoissa jäsenet pukeutuvat supersankareiksi (esimerkiksi animesarjojen tai videopelien hahmoiksi), ja tämän takia yhtyettä pidettiinkin yhtenä Sentai Kein tärkeimmistä nimistä. Psycho le Cémun musiikki on pääosin poppia ja rockia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psycho le Cému perustettiin maaliskuussa 1999. Pian perustamisen jälkeen ilmestyi yhtyeen ensimmäinen julkaisu, demoalbumi Self Analysis. Ensimmäinen virallinen julkaisu oli Kronos, maxi-single, joka ilmestyi maaliskuussa 2000. Single antoi myöhemmin nimen yhtyeen faniklubille. He myös kiersivät Nagoyassa sekä esiintyivät täydelle yleisölle Tokion Rock May Kanilla saman vuoden heinäkuussa. Yhtyeen tyyli poikkesi tuolloin huomattavasti nykyisestä ollen kauttaaltaan synkempää.

Niihin aikoihin kaikki tehtiin omakustanteena, mutta asia muuttui, kun Limited Records, indielevy-yhtiö kiinnitti Psycho le Cémun listoillensa. Heidän ensimmäinen julkaisunsa levy-yhtiön suojissa oli marraskuussa 2000 ilmestynyt Risoukyou Ryokou Guide Disc -maxi-single. Singleen liittynyt kiertue, Risoukyou Ryokou oli merkittävä siinä mielessä, että huolimatta yhtyeen indie-statuksesta kaikki siihen kuuluneet konsertit olivat loppuunmyytyjä.

Vuoden 2001 alussa ilmestyi Psycho le Cémun ensimmäinen suurempi julkaisu, minialbumi A trip to the Arcadia, jonka painos oli rajoitettu 3 333 kappaleeseen. Minialbumi sisälsi kahdeksan kappaletta kahdelle levylle äänitettynä. Saman vuoden heinäkuussa ilmestyi Remembrance-maxi-single ja ihmisten kiinnostus yhtyettä kohtaan alkoi kasvaa. Vuoden 2001 viimeinen julkaisu yhtyeen osalta oli heidän ensimmäinen kokopitkä albuminsa, Dobbelganger ~mou hitori no jibun~, joka ilmestyi syyskuussa. Vuonna 2001 Psycho le Cému pääsi kiertämään koko Japania sekä esiintymään yhä suuremmilla keikkapaikoilla

Seuraava mini-albumi Prism ilmestyi heinäkuussa 2002. Tämä jäi Psycho le Cémun viimeiseksi indie-julkaisuksi, sillä 19. heinäkuuta 2001 alkaneen kiertueen lopuksi yhtye sai levytyssopimuksen major-yhtiö Nippon Crownin kanssa. Heidän ensimmäinen Major-julkaisunsa oli maxi-single Ai No Uta, joka ylsi Oricon-listan kymmenen kärkeen.

Vuonna 2003 yhtye kiersi ahkerasti sekä julkaisi toisen albuminsa, Frontiersin ja uudelleenjulkaisun ensimmäisestä minialbumista. Vuoden lopulla ilmestyi myös yhtyeen ensimmäinen DVD-julkaisu, Gouka Tokushu Shiyou Gentei Box Set. Vuoden 2004 alussa Psycho le Cému piti ensimmäiset ulkomaankonserttinsa, Pacific Media Expossa ja Project A-Konissa. Näiden pohjalta julkaistiin myöhemmin DVD. Julkaisutahti säilyi ulkomailla vierailusta ja tiheästä kiertämisestä huolimatta kovana, vuonna 2004 julkaistiin kolme maxi-singleä, Omoide Haruki, Michi no Sora sekä Yume Kazaguruma. Marraskuussa ilmestyi vielä kolmas albumi, Beautiful World ~ kono hitomi ni utsuranai genjitsu (mono)~.

Vuoden 2005 ainoaksi julkaisuksi jäi maxi-single Love is Death. Yhtyeen epäiltiin lopettavan tai ainakin jäävän tauolle, sillä sen jäsenet aloittelivat yksi kerrallaan soolo- ja muita projekteja. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut, ennen kuin Vokalisti Daishi pidätettiin huumeiden hallussapidosta. Yhtyeen tuotteita poistettiin myynnistä ja Daishin soolokiertue peruttiin. Yhtye jäi tauolle ja monet faneista pelkäsivät, että se ei siltä palaisi.

Yllättäen vuonna 2006 Daishin kärsittyä rangaistuksensa Psycho le Cému palasi tauolta. He julkistivat comeback-kiertueen ja kaksi kokoelmaa, joista toinen sisälsi indie- ja toinen majorkauden hittejä. Yhtyeen viimeinen albumi, ~Epilogue ~ Kataritsugareru Monogatari julkaistiin toukokuussa 2006.

Sivuprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeen jäsenillä on ollut useita sivuprojekteja. Daishilla on sooloura, ja hän julkaisi vuonna 2007 ensimmäisen albuminsa, God Japanese Monster. Lida ja Yura ovat Daccossa, Seek ja AYA olivat ISABELLEssa ja tällä hetkellä Mix.Speaker's, Incissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]