Angrboda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loki löytää Gullveigin sydämen Viktor Rydbergin tarinassa (jossa Angrboda ja Gullveig on sekoitettu keskenään). Taiteilija: John Bauer (1911).

Angrboda (muinaisnorjaksi Angrboða) "surun tuoja"[1] on muinaisen skandinaavisen mytologian jääjätitär, joka asui Niflheimissä. Hänen miehensä oli Loki-jumala. Angrboda on kolmen hirviön äiti, sillä hän sai Lokin kanssa kolme jälkeläistä. Nämä jälkeläiset ovat Jörmungandr (Midgårdin jättiläiskäärme), Fenris-susi ja Helheimin valtiatar Hel.[2] Nämä kuuluivat muinaisen Skandinavian kamalimpiin taruolentoihin, ja Angrbodan nimi "surija" tai "surun tuoja" liittyy luultavasti siihen, että hänen poikansa tappavat Odinin ja Torin Ragnarökissa. Angrbodaa kuvataan rumana ja muodottomana. Tämän takia joissakin kuvauksissa hänen tytärtään Heliä kuvataan osittain rumana ja muodottomana.

Angerbodaa ei oikeastaan mainita muissa lähteissä kuin lasten syntymissä. On kuitenkin olemassa käsitys, että Valanin ennustuksessa mainittu jättiläisnainen, jonka sanotaan asuvan Järnskogenissa ja synnyttävän Fenris-sudelle joko sukulaisia ​​tai lapsia tulkinnasta ja käännöksestä riippuen, on Angerboda. Valas, jolle Odin puhuu runossa Balderin unet, saattaa olla myös Angerboda, sillä Oden kutsuu häntä "kolmen noidaksi". Kolme ja yhdeksän on kuitenkin toistuva luku norjalaisessa mytologiassa, joten asiasta ei ole varmuutta.

Viktor Rydbergin Fädernas Gudasaga:ssa Angrboda on sekoitettu noita Gullveigin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lurker, Manfred: A Dictionary of Gods and Goddesses, Devils and Demons. Routledge & Kegan Paul, 1987. ISBN 0-203-67189-9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Micha F. Lindemans: Angrboda Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Encyclopedia Mythica. Viitattu 5.4.2010. englanti
  2. Lurker 1987, s. 62, 77
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.