Angoche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angoche
entinen António Enes
Angochen kaupunginvaltuuston rakennus.
Angochen kaupunginvaltuuston rakennus.

Angoche

Koordinaatit: 16°14′S, 39°55′E

Valtio Mosambik
Maakunta Nampula
Piiri Angochen piiri
Aikavyöhyke UTC+2

Angoche on hallinnollinen kunta ja kaupunki Angochen piirissä Nampulan maakunnassa Mosambikissa. Kaupungin nimi oli António Enes portugalilaisvallan aikana vuoteen 1976. Kaupunki sijaitsee Intian valtameren rannalla, ja sen lähistöllä on Koti-saaristo. Kaupungin asukasluku on noin 85 000 ja piirin noin 229 000.

Kaupunki on perustettu jo 1400-luvulla, ja se on ollut islamilainen markkinapaikka. Se oli Mosambikin vanhimpia siirtokuntia ja tärkeä kullan ja norsunluun kaupan solmukohta. Tämän ansiosta siitä tuli Angochen sulttaanikunta. Mutta 1500-luvun lopulla se jäi hieman eteläisemmän Quelimanen varjoon, mitä tulee sisämaaliikenteeseen. Angoche pysyi yhä mukana rannikkokaupassa sekä taloudellisena ja poliittisena keskuksena, jolla oli läheinen yhteys Mosambikin saareen.lähde?

Angochesta tuli 1800-luvulla salainen orjakaupan piste, millaisena se pysyi 1860-luvulle. Tällöin Portugali hyökkäsi kaupunkiin. Vaikka portugalilaisten hallinto vakiintui vasta vuosikymmenien päästä, hyökkäys merkitsi Angochelle alamäkeä, eikä se ole saavuttanut entistä asemaansa.lähde?

Nykyään Angoche on hiljainen ja hieman ränsistyneeltä vaikuttava piirikeskus. Siellä on kuitenkin hotelleja, sukellusmahdollisuus sekä lentokenttä.[1]

Alueen pääkieli on bantukieliin kuuluva ekoti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]