Andranik Markarjan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Andranik Markarjan (arm. Անդրանիկ Մարգարյան, Andranik Margaryan) (12. kesäkuuta 1951 Jerevan, Armenian SNT25. maaliskuuta 2007) oli armenialainen poliitikko ja maan pääministeri vuoden 2000 toukokuusta kuolemaansa asti. Markarjan nimitettiin pääministeriksi Sargsjanin veljesten jälkeen. Armenian republikaanipuoluetta edustanut Markarjan nousi ministeriksi 2. toukokuuta 2000 erotetun Aram Sargsjanin jälkeen. Tämä oli ehtinyt olla virassa runsaan puoli vuotta murhatun veljensä Vazgen Sargsjanin jälkeen.

Markarjan osallistui Armenian politiikkaan 1960-luvulta lähtien. Vuonna 1968 hänestä tuli Neuvostoliitossa kielletyn Kansallisen yhtenäisyyden puolueen jäsen. Markarjan toimi puolueen hallituksessa vuodesta 1973. Hän haaveili itsenäisestä demokraattisesta Armeniasta ja oli Neuvostoliiton totalitaarisuuden voimakas kriitikko. Markarjan pidätettiin vuonna 1974 ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan epäisänmaallisten ajatusten ja toimien levittämisestä.

Armenian itsenäistymisen jälkeen vuonna 1992 Markarjanista tuli Armenian republikaanipuolueen jäsen. Hän vaikutti puolueen ideologian kehittymiseen ja toimi puolueen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1993 kuolemaansa saakka.

Vuonna 1999 sydänleikkauksessa ollut Markarjan kuoli sydänkohtaukseen vuonna 2007. Hän oli naimisissa ja hänellä oli kolme lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]