Vazgen Sargsjan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vazgen Sargsjan
Վազգեն Սարգսյան.jpg
Armenian pääministeri
Edeltäjä Armen Darbinjan
Seuraaja Aram Sargsjan
Henkilötiedot
Syntynyt5. maaliskuuta 1959
Ararat, Armenian SNT, Neuvostoliitto
Kuollut27. lokakuuta 1999 (40 vuotta)
Jerevan, Armenia
Tiedot
Puolue Republikaanipuolue
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Vazgen Sargsjan (arm. Վազգեն Սարգսյան, 5. maaliskuuta 195927. lokakuuta 1999) oli armenialainen poliitikko, maan pääministeri vuonna 1999. Hänet murhattiin aseistetussa hyökkäyksessä parlamenttiin.[1] Sargsjan oli monien muiden Armenian poliitikkojen tavoin kunnostautunut Vuoristo-Karabahin sodassa Azerbaidžania vastaan.

Sargsjan opiskeli liikuntatieteitä Jerevanissa. Hän oli myös kotikaupungissaan Araratissa Komsomolin tehdasosaston sihteeri. Hän johti myöhemmin Garun-lehteä ja hänet valittiin Armenian korkeimpaan neuvostoon 1990.

Sargsjan komensi Jerkrapa-vapaaehtoisjoukkoja Vuoristo-Karabahin sodassa. Hän oli vuodesta 1991 Armenian puolustusministeri, presidentin neuvonantaja, valtioministeri vastuussa puolustuksesta ja uudelleen puolustusministeri 1995–1999. Hänen ansionaan pidetään myös presidentti Levon Ter-Petrosjanin voiton varmistamista vuoden 1995 kiistellyissä vaaleissa ja niiden jälkeisten levottomuuksien hillitsemistä. Sargsjan edusti Armenian republikaanipuoluetta. Hänet nimitettiin kesäkuussa 1999 maan pääministeriksi.

Sargsjan kuoli toimittaja Nairi Hunanjanin johtamassa aseistetussa hyökkäyksessä maan parlamenttiin. Samalla sai surmansa puhemies Karen Demirtšjan ja useita muita. Sargsjan palkittiin kuolemansa jälkeen Armenian kansallissankarin arvonimellä. Hänet haudattiin Jerablorin sotilashautausmaalle.

Hänen veljensä Aram Sargsjan nimitettiin hänen jälkeensä vuoteen 2000 asti pääministeriksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vazgen Sargsyan The Goverment of the Republic of Armenia. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]