Amurinkuusama

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Amurinpurppurakuusama)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amurinkuusama
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Dipsacales
Heimo: Kuusamakasvit Caprifoliaceae
Suku: Tuoksukuusamat Lonicera
Laji: maximowiczii
Kaksiosainen nimi

Lonicera maximowiczii
(Rupr.) Maxim.

Synonyymit

Xylosteum maximowiczii

Katso myös

  Amurinkuusama Wikispeciesissä
  Amurinkuusama Commonsissa

Amurinkuusama (Lonicera maximowiczii) on kuusamakasvien (Caprifoliaceae) heimoon, tuoksukuusamien (Lonicera) sukuun kuuluva kasvilaji. Lajista voidaan erottaa myös muunnos Lonicera maximowiczii var. sachalinensis, joka on joskus tulkittu myös omaksi lajikseen Lonicera sachalinensis.

Amurinkuusama on pystykasvuinen ja kausivihanta pensas, joka voi kasvaa noin kolme metriä korkeaksi. Lehdet ovat muodoltaan soikeita, yläpinnoiltaan tummanvihreitä ja alapinnoiltaan jokseenkin karvaisia. Lehtien pituus kukkivissa varsissa on noin 3–8 cm, muuten ne voivat olla jopa 11 cm pitkiä. Lehtien leveys on suunnilleen puolet niiden pituudesta. Kukat sijaitsevat pareittain noin 2 cm pitkissä kukkaperissä. Kukat ovat väriltään purppuran- tai vaaleanpunaisia. Teriön halkaisija on noin 1 cm. Heteet ovat karvaisia vain tyveltään, mutta emien vartalot ovat koko pituudeltaan karvaisia. Hedelmä on väriltään punainen.

Amurinkuusama kasvaa luonnossa alkuperäisenä Amur-joen ympäristössä Mantšuriassa sekä Korean niemimaalla. Muunnosta var. sachalinensis tavataan puolestaan Japanin pohjoisosissa, Sahalinilla, Ussurin ympäristössä sekä Korean niemimaalla. Amurinkuusamaa kasvatetaan jonkin verran myös koristekasvina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]