Amoralismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amoralismi tarkoittaa välinpitämätöntä suhtautumista oikeaan ja väärään tai moraalin suoranaista puutetta.[1][2] Sanalla voidaan kuvailla myös ilmiöitä, joiden kannalta moraali on epärelevantti. Esimerkiksi luonnontieteitä ja markkinataloutta kuvaillaan toisinaan amoraalisiksi toimijoiksi.[1][3]

Useimmille ihmisille hyvän ja pahan olettaminen on itsestäänselvää ja vaistomaista. Amoraalinen filosofia sen sijaan kiistää moraalisen realismin: oikea ja väärä eivät ole olemassa ihmisestä riippumattomina ilmiöinä vaan pelkästään instituutioina ja sosiaalisina konstruktioina. Tällainen maailmankatsomus ei välttämättä kuitenkaan sulje pois eettisen pohdinnan mahdollisuutta.[4] Amoralismia ei myöskään tule sekoittaa moraalittomaan käytökseen: se ei tarkoita tietoista väärin toimimista vaan moraalin huomioimatta jättämistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Amoral (adjective) Merriam-Webster Online. Springfield, Massachusetts: Merriam-Webster, Inc.. Viitattu 23.9.2019. (englanniksi)
  2. Amoral Dictionary.com. Viitattu 23.9.2019. (englanniksi)
  3. Galles, Gary M.: Why the Amorality of Markets Is Preferable to the Immorality of Coercion Foundation for Economic Education. 15.6.2019. Viitattu 23.9.2019. (englanniksi)
  4. Marks, Joel: Ethics Without Morals: In Defence of Amorality. Ks. esim. esipuhe, ss. 1-3. New York: Routledge, 2013. ISBN 9780415635561. (englanniksi)