Amigurumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amigurumi on neulottu tai virkattu pehmoeläin tai muu hahmo. Nimi tulee japaninkielisistä sanoista ami, joka tarkoittaa virkattua tai neulottua ja nuigurumi, joka taas tarkoittaa pehmolelua. Amigurumi on yleisimmin eläin, mutta se voi olla myös jokin esine tai olio kuten hedelmä, vihannes tai muffini, joka on usein ”elollistettu” esimerkiksi kirjailemalla sille naama. Amigurumi alkoi kasvattaa suosiotaan vuonna 2003 ja sittemmin suosio on kasvanut.[1]

Suloisuus on suurin ominaispiirre amigurumeilla. Tämän vuoksi pää on usein suurempi muuta ruumista, ja raajat alamittaisia. Amigurumeja voidaan käyttää muun muassa lasten leluina, mutta useimmin niitä tehdään pelkästään esteettisistä syistä.  

Yleisin tapa amigurumin tekemisessä on virkkaus, jolloin eniten käytetty silmukka on kiinteä silmukka. Myös neulomalla voi tehdä amigurumin. Yleensä amigurumin eri osat tehdään erikseen ja sitten yhdistetään ne toisiinsa. Amigurumia tehdessä käytetään yleensä suositeltua puikko- tai koukkukokoa pienempiä puikkoja ja koukkuja, jotta pinta saadaan tiheäksi, että täyte pysyisi paremmin sisällä.

Virkatessa amigurumia, työskentely etenee yksi osa kerrallaan spiraalimaisesti kierros kierrokselta. Lopuksi osat täytetään vanulla, villalla tai muulla täytemateriaalilla ja ommellaan kiinni neulan ja langan avulla. Amigurumille voi ommella oman maun mukaan mm. silmiä, korvia ja muita koristuksia.

Amigurumien ohjeita löytyy paljon erilaisista kyseiseen tekniikkaan erikoistuneista kirjoista ja etenkin internetistä, kuten harrastajien blogeista.

  1. Mary Belton: ”Zombies & Robots & Bears”, Craft, Volume 1: Transforming Traditional Crafts, s. 42. O'Reilly Media, 2006. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.1.2016). (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Bengtsson, Mia: Amigurumi. Virkkaa uusia iloisia maskotteja. Atena, 2011.
  • Crews, T: Animal Amigurumi to Crochet. 8 Adorable Designs. Annie’s, 2013.
  • Haden, C: Karmivan suloiset amigurumit. Virkkaa lempihirviösi. Suom. Muurinen, M.. Atena, 2011.
  • Hiltunen, E: Angry Birds –Amigurumit. Readme, 2013.
  • Hiltunen, E: Amigurumivirkkauksen ABC. Söpöjä koira- ja kissahahmoja Dibitassumaailmasta. Wikistudia, 2012.
  • Obaachan, A: Amigurumiherkut. 25 virkattua makupalaa. Suom. Santala, M. Kustannus-Mäkelä, 2012.
  • Obaachan, A: Amigurumijuhlaa. 25 virkattua koristetta juhliin ja merkkipäiviin. Suom. Santala, M. Kustannus-Mäkelä, 2013.
  • von Knorring, L: Mukavat muumiamigurumit. WSOY, 2013.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Amigurumi